Makluman: 1/2010

Sebarang maklumat yang ingin disiarkan sila
hubungi email: spu.blogger@gmail.com serta memaklumkan juga di ruangan komen.




Monday, April 12, 2010

SUARA HALUS YANG JUJUR DAN IKHLAS

Pembalakan di Ulu Tembeling:
Apakah sebenarnya untuk tujuan pembangunan atau
sebenarnya hanya untuk mengeluarkan hasil balak semata-mata?














Blog di Jerantut dah tumbuh bagai cendawan selepas hujan. Walaupun tidak banyak sampai keperingkat yang dibacai ramai, namun kita bangga kerana: 1) Keinginan mereka untuk menulis 2) Ini adalah suara sebenar rakyat marhaen.

Kerana itu jugalah diblog ini saya pautkan (link-kan) blog-blog kecil ini. Yang tidak menulis berkenaan politik dan isu semasa juga nanti akan saya pautkan untuk berlaku adil kepada semua pihak.

Memang blog begini tidak dilawati ramai pengunjung, namun seperti saya katakan tadi bahawa saya prihatin terhadapnya kerana ini adalah suara halus, suara sebenarnya dari akar umbi yang tidak pernah kita berikan peluang untuk didengari. Tidak ada sesiapa menulis untuk tidak dibacai, tiada siapa berkata-kata untuk tidak didengari. Mari, berikan sedikit masa untuk mendengar luahan hasrat hati mereka.

Kali ini saya nak petik dri sebuah laman blog, yang nampaknya masih baru lagi; (Klik sini)

.....
Di Jerantut kalau Tengku Azlan tak bertanding sudah tentulah Timbalanya naik pangkat. Lagi pun dia pegang dua jawatan penting timbalan ketua dan ketua permuda. Setakat ini puteri lihat beliaulah patut jadi pengganti. Dari segi rekod sebagai adun tip-top. Pemuda pun nampak bersemangat kalau di calonkan diperlimen. Lagi pun dia seorang pemimpin yang bersih berjiwa rakyat.

Pegawai-pegawai kerajaan "takut" dengan nya. Tidak pernah melakukan apa-apa yang melibatkan moral, lagi pun umno Jerantut perlu orang kaya untuk memimpin kerana orang umno belanja besar. Dari segi kelulusan dia paling layak, beliau mendapat pelajaran di luar negara. Berbelit-belit lidah puteri menyebut kelulusan nya. Semasa pilihanraya umum 2008, puteri dapat pamplet calon Tahan. Kelulusannya tak silap post graduate Diploma dari universiti Chelsire, England. Post graduate diploma kalau di malaysia masterlah. Setakah lagi Phd.

Jika timbalan tidak terpilih jadi calon MP dari segi heirakinya naib ketualah. Pengalaman naib ketua bukan sembarangan. Pernah menjadi setia sulit kanan menteri.

Kawasan Jerantut luas mengandungi kampung, desa, felda, hutan-rimba, gunung dan sungai. Taman Negara juga dalam kawasan parlimen Jerantut.Menyebut fasal sungai, hutan dan rimba bermakna perlu ada seorang ahli parlimen yang pengalaman mahir mengawasi petani, peladang dari binatang buas yang memusnahkan pertanian khususnya gajah. Tembakan naib ketua selalunya tepat. Satu peluru satu gajah. Gading gajah mahal, ia berbaloi dijadikan tabung untuk PPRT. NK juga biasa mengendalikan sungai. Dia juga tahu dimana ikan kelah paling mudah di cucuh letrik! Berbaloi untuk dijadikan tabung kebajikan ibu tunggal.

Satu lagi spu terlupa menyebut nama Bendahari.sangat tidak adil bagi puteri jika nama bebdahari tidak disenaraikan ahli parlimen.Beliau adalah grass-root penjual royi.Sejarah beliau sangat dikangumi dari roti.Bendari_Dato' sri.Kalau terbalik Dato' sri bendari roti.

Sebagai calon parlimen 1 malaysia Bendahari pula sangat sesuai. Beliau dilantik bendahari umno kerana mewakili. Dato'sri LAC. Jerantut adalah kawasan parlimen yang terluas di pahang. Tanah-tanah kerajaan sangat luas termaksuklah hutan simpan dan tanah negeri. Tidak ada tokoh dijerantut yang mampu memelihara tanah luas tersebut kecuali Dato'sri penjual roti-bendahari-Dato'sri. maksudnya dari penjual roti dilantik bendahari lalu jadi Dato'sri.

.....

Mungkin tulisan itu berupa sindiran namun ada sesuatu yang ingin disampaikan secara tersembunyi. Jadi kita carilah makna dari yang tersirat didalam yang tersurat. Kita juga berharap ada dari pihat atasan yang membacanya dan mempertimbangkan isi serta maksud tulisan berkenaan.

3 comments:

menyegar said...

Salam Untunglah org di DUN tahan yek dpt wakil rakyat yg belajo tinggi.Dia lama ke blajo di england nu? .patutlah kurang faham BM dah hehhe

sri tribuana said...

Dato Sri bendari roti??? ha ha ha

Anonymous said...

SPU,

Posting Awak itu, sukar nak faham. REVERSE THINKING @ PEMIKIRAN TERBALIK @ PERLI @ CAKAP BERKIAS - Apakah Maksudnya TKB,NKB dan BB itu TAK LAYAK. mUNGKIN YANG layak siapa agaknya ?, MUNGKIN MANTAN ADUN P.TAWAR , BEKAS LAWYER DAN MANTAN ajk, MANTAN SUP, SUB. aGAK nYA MEREKA TINGGI PENGAJIAN NYA.

Mereka itu berbanding dengan TKB kalah semua dari segi kecerdikan, bermacam KEMAHIRAN dan kePAKARan sebut saja,semua ada pada nya . Sesuai sangat sebagai peMIMPin zaman ICT, tengok MUKA dan TELINGGa ada AURA. Ini lah Pemimpin JeRanTUT masa ini dan seterus nya. Tengok lah masa nya banyak kemajuan sosial ,ekonomi dan Teknologi di daerah nya, ada macam - macam , misal nya UNIVERSITI TERBUKA penumpuan dalam bidang biodiversiti dan ilmu futuristik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Referrer

Ruang iklan untuk disewa

Ruang iklan untuk disewa
SILA KLIK UNTUK KE IKLAN