Makluman: 1/2010

Sebarang maklumat yang ingin disiarkan sila
hubungi email: spu.blogger@gmail.com serta memaklumkan juga di ruangan komen.
Tuesday, October 22, 2013

UMNO JERANTUT: GARIS SEMPADAN ANTARA YANG MENANG DAN YANG KALAH

CnP skrin shoot di laman facebook


1. Pemilihan sudah berakhir. Tahniah kepada Hj. Nazlan kerana berjaya menghadapi segala macam cabaran. Takziah buat Ku Lan kerana gagal pertahankan jawatan. Tahniah kepada semua yang menang dan takziah kepada semua yang kalah. Pertarungan sudah berakhir. Walau apa alasan sekalipun yang menang sudah menang dan yang kalah sudah kalah. Sepatutnya UMNO mesti disatukan dan dikuatkan semula kerana perjuangan sebenar adalah dalam menghadapi PRU14 akan datang.

2. Yang menang bukan menang semua dan yang kalah bukan kalah semua. Mantan Ketua Wanita patut dilantik kerana ada kekuatan pada dirinya, beliau banyak membantu memenangkan UMNO dalam PRU13 lalu biarpun tidak diwar-warkan kepada khalayak. Menyingkirkannya akan melemahkan UMNO. Usaha juga mesti dilakukan untuk memujuk semula para perwakilan yang juga pengundi dalam PRU14 nanti. Mereka yang sudah di'rasuah'kan untuk tidak menyokong seseorang mesti di'neutral'kan semula fikirannya kerana kemungkinan orang itu juga yang akan jadi calon PRU akan datang dan kita akan merayu pula supaya menyokong dan mengundi mereka nanti.

3. Pada mereka yang berjanji mestilah menunaikan janji-janji mereka. Jangan ada sebarang alasan untuk menolak janji-janji dan jangan juga ada sebarang alasan untuk menghalalkan cara kerana matlamatnya. Ahli-ahli UMNO dan masyarakat melihat apa yang kita lakukan sekarang ini. Jikalau kita memberikan contoh yang tidak baik tidak mustahil mereka akan menolak UMNO dalam PRU14 nanti. Yang berjanji untuk bersara mesti bersara, yang berjanji untuk berhenti kerja kerana berikan tumpuan kepada tanggungjawab juga mesti laksanakannya.

4. Budaya cantas mencantas dalam UMNO masih berleluasa dan tidak dapat dibendung, biasanya yang tewas akan merajuk hati, jika UMNO semakin kecil dan tidak kuat dalam menghadapi PRU akan datang, kita sudah tahu siapa yang akan kita salahkan. 'Rasuah' sudah jadi budaya dalam UMNO dan tidak dapat dipisahkan. Jangan salahkan kalau ada yang menyindir bahawa UMNO dan rasuah berpisah tiada kerana ianya memang sudah nyata. Siapa yang mengedar kain pasang kepada perwakilan? Kita ada banyak rakaman kenyataan namun kita simpan untuk laporan resmi dan didokumentasikan supaya anak cucu kita nanti akan tahu bahawa masih ada 'Si-Kitol' dan 'Raja Mendaliar' dalam peradaban moden sekarang.

5. Perwakilan jangan salahkan pemimpin, kerana hanya yang buta memilih yang pekak, yang rompong memilih yang bisu. Mudah-mudahan UMNO masih akan kekal menjelang PRU14 nanti, jika ianya tenggelam, maka salahkanlah diri kita sendiri yang menjual segala akal dan budi kerana memilih kepentingan diri.

6. Benar, ada alasan menolak mentan ketua kerana kroni sekelilingnya namun apa jaminan bahawa tidak akan ujud kroni disekeliling ketua yang baru?  Konon, sudah merancang mengahih-agihkan 'harta rampasan perang'. Kita perhatikan, kerana usia UMNO mungkin juga sudah tidak akan bertahan lama. Orang Melayu lebih mudah bersatu untuk kalah.

Friday, October 18, 2013

MAJLIS PENGENALAN CALON DI KAWASAN FELDA

 
 Ku Lan bersama KW yang baru


 Duduk semeja: Ku Lan, Siti Hajar, Hj Nazri, Hj Kamar dan lain-lain
 
 
 
Semalam, satu majlis memperkenalkan calon-calon yang bertanding bagi jawatan-jawatan dalam pemilihan UMNO Bahagian Jerantut yang akan diadakan pada Sabtu nanti telah berlangsung. Perwakilan-perwakilan dari seluruh Felda dalam parlimen Jerantut telah hadir untuk suai-kenal dengan calon-calon.

Selain itu taklimat ringkas tatacara mengundi juga turut dimaklumkan oleh YB Dato' Wan Amizan selaku Timbalan Ketua UMNO Bahagian yang juga akan turut mempertahankan jawatannya didala.m pemilihan akan datang.

YM Tengku Azlan atau lebih mesra dengan panggilan Ku Lan turut berucap dan menyatakan sebab-musabab kenapa beliau harus mempertahankan jawatannya sebagai Ketua UMNO Bahagian untuk sepenggal lagi.

Bagaimanapun, ucapan yang sangat ditunggu-tunggu oleh perwakilan dan ahli-ahli UMNO Jerantut adalah dari Tuan Haji Ahmad Kamarulzaman Mohd Baria, mantan Ahli Parlimen dan Ketua UMNO Bahagian Jerantut.

Dalam ucapannya yang panjang lebarnya, Hj Kamar menerangkan alasan kepada beliau menyokong Ku Lan dalam pertandingan merebut jawatan Ketua UMNO Bahagian pada kali ini. Tindakan beliau yang memberikan sokongan kepada Ku Lan seterusnya menyertai 'team' berkenaan sangat mengejutkan banyak pihak dan menjadi tandatanya kepada ramai. Kita berharap blog WZWH akan turut menyiarkan klip video berkenaan dalam waktu terdekat untuk penjelasan umum.

Semalam senarai calon-calon dipihak Hj Naslan sudah dikeluarkan oleh pihaknya melalui laman facebook. Bagaimanapun ada beberapa keraguan apabila ada beberapa individu yang cuba bermain dalam 2 pasukan dimana nama mereka disenaraikan didalam kedua-dua pasukan. 
 
Pihak perwakilan kali ini perlu lebih bijak dengan menolak calon-calon yang tidak diketahui secara sah sokongan mereka. Mereka itu haruslah diibaratkan sebagai 'khunza' atau makhluk 2 alam yang tidak tentu jantan betinanya. Politik baru mengkehendaki individu yang tegas dan tetap hati dan bukan yang hanya ingin 'bermain' selamat dalam politik.

Selain itu, calon-calon yang sudahpun memenangi jawatan dalam sayap-sayap juga mesti ditolak kerana mereka ini selain dari menunjukkan sikap tamat mereka kepada jawatan juga sudah pasti tidak akan dapat memberikan fokus dan komitmen kepada jawatan yang disandangnya. Kita harap ada pihak yang berani tampil mengeluarkan senarai calon-calon dalam ketegori ini dalam masa terdekat.

 

Thursday, October 17, 2013

SOKONGAN MEDIA KEPADA KU LAN

WZWH membawa media sosial Jerantut setapak lagi kehadapanPerang media sosial di Jerantut menjelang pemilihan UMNO Bahagian akan datang nampaknya semakin menarik. Media sosial sudah diperhebatkan dan digunakan sepenuhnya. Jika sebelum ini hanya blog dan facebook yang memainkan peranan, kita sudah tiba masa youtube turut digunakan.

Beberapa klip video yang di upoad kan di youtube sudah dikesan. Kebanyakannya adalah datang dari satu sumber, iaitu WZWH. Tahniah WZWH kerana berjaya mewujudkan jentera siber atau cybertrooper yang mantap. Mudah-mudahan kentera ini akan terus kekal dan dapat digunakan dalam menghadapi musuh parti menjelang PRU14 nanti.

Berikut adalah klip-klip video yang kami kesan setakat ini mengikut turutannya. Siapa kata media sosial tidak berfungsi dalam politik setempat? Jangan kerana kita yang buta media sosial lalu kita menuduh semua orang lain sama seperti kita.  Siapa Ketua Penerangan UMNO Bahagian yang berpandangan gelap sewaktu beliau manjawat jawatan tersebut didalam UMNO Bahagian? Apakah sumbangan beliau terhadap penerangan UMNO selama ini?Wednesday, October 16, 2013

HANGAT: HAJI KASIM ANGGAP PERWAKILAN BODOH JIKA MEMILIH AHLI PARLIMEN?

Skrinshot dari laman facebook Haji Kasim


Facebooker Haji Kasim (bukan nama sebenar) dilaman facebooknya menulis status 'Satu Kesilapan Besar DS Najib.....???' dengan merujuk kepada pemilihan Ahli Parlimen calon dalam PRU lalu sebagai satu kebodohan. (Klik Sini). Haji Kasim menganggap tindakan DS Najib itu sebagai 'bodoh' dan dengan penuh kekesalan mengharapkan Ahli Parlimen lama sepatutnya dikekalkan.

PRU sudahpun berlalu dan kita telahpun memilih beliau sebagai wakil rakyat. Namun, mungkin juga wajar kalau beliau hanya tidak dipilih sebagai Ketua UMNO Bahagian dalam pemilihan kali ini supaya 'kebodohan' tidak berulang sekali lagi. Justeru, perwakilan dinasihatkan agar berfikir semasak-masaknya agar mereka juga tidak di tuduh 'bodoh' oleh Haji Kasim sekiranya memberikan undi kepada Ahli Parlimen yang dilihat tidak sabar untuk merebut kerusi Ketua Bahagian.

Justeru, ahli-ahli UMNO Bahagian Jerantut diseru supaya kekalkan kepimpinan yang sedia ada kerana transformasi bukanlah bermakna menukar kepimpinan yang lama kepada yang baru, hakikatnya adalah mengubah minda ahli-ahlinya untuk memastikan UMNO tetap pada landasan yang betul, terus memperjuangkan Agama, Bangsa dan Negara serta tetap relevan.Tuesday, October 15, 2013

KETUA SAYAP DAN VETERAN UMNO SOKONG KU LAN

Setelah ke 3-3 pemimpin sayap UMNO Bahagian Jerantut mendapat mandat mereka dalam pemilihan sayap bahagian sabtu lalu, mereka terus menyatakan taat setia mereka kepada Ku Lan sebagai Ketua UMNO Bahagian yang akan mempertahankan jawatannya.

Bahkan ramai veteran UMNO termasuk mantan-mantan Ketua UMNO Bahagian turut memberikan sokongannya kepada Ku Lan. Ianya bukanlah atas dasar simpati namun ianya adalah kerana hak. Ramai yang beranggapan bahawa Ku Lan tidak patut ditentang melainkan beliau secara sukarela mengundurkan diri.

Ada pandangan tidak matang mengatakan bahawa Ku Lan tidak perjelaskan keinginannya untuk terus kekal sebagai Ketua Bahagian dan ini menyebabkan Hj Nazlan turut mendaftar untuk bertanding. Bukankah Ku Lan adalah calon nombor 1? Yakni yang terlebih awal mendaftar? Jika beliau tidak berminat untuk pertahankan jawatannya kenapa pula perlu beliau mendaftar seawal itu? Dan bukankah Hj Nazlan sedar bahawa Ku Lan akan pertahankan jawatannya, justeru kepada perlu ditentang?

Ini adalah mengenai siapa langgar siapa. Saya percaya ramai yang menghormati Hj Nazlan sebagai Ahli Parlimen namun kegelojohannya oleh desakan 'pencacainya' telah membuatkan rasa hormat itu beransur hilang, bahkan Ku Lan pula yang mendapat simpati dari ahli-ahli UMNO yang dengan jelasnya menyatakan bahawa beliau hanya mahukan jawatan berkenaan hanya untuk sepenggal saja lagi... bagi melaksanakan tugas yang belum selesai.


Monday, October 14, 2013

SAYAP-SAYAP UMNO JERANTUT SOKONG KU LAN

 
 Dato' Wan Abu Bakar bersama Ku Lan
 
 
Sayap-sayap UMNO Jerantut telah selesai melaksanakan tanggungjawab mereka masing-masing dengan menjalankan pemilihan jawatankuasa yang baru serta juga memilig ketua-ketua sayap diperingkat pusat. Keputusannya KJ dan Shahrizat kekal sebagai Ketua Pemuda dan Ketua Wanita dan Mas Ermiyati terpilih sebagai Ketua Puteri UMNO yang baru.

Sementara di Jerantut Pula, semua ketua-ketua sayap mendapat ketua yang baru. Ketua Wanita disandang oleh Siti Hajar yang menewaskan penyandangnya Norhelan. Zamri Abdul Rahim menang Ketua Pemuda mengalahkan 3 calon lain termasuk Adzlan manakala Ketua Puteri dimenangi oleh Syafinaz Azman, anak Dato' Nazilah mantan Ketua Wanita UMNO Jerantut dulu.

Apapun, ketiga-tiga kepimpinan sayap-sayap ini adalah dikatakan akan memberikan sokongan mereka kepada Ku Lan dalam pemilihan Ketua Bahagian pada 19hb nanti. Sokongan berkenaan sudah cukup untuk memastikan bahawa kepimpinan Ku Lan masih diperlukan sekurang-kurangnya untuk sepenggal lagi. Selain itu, veteran UMNO Bahagian Jerantut juga ramai yang cenderung dan menyokong Ku Lan.

Antaranya adalah mentan-mantan Ketua UMNO Bahagian - Hj Kamalruzaman Baria, Dato' Wan Abu Bakar dan ramai lagi. Pengamal media sosial juga ramai yang dilihat cenderung kepada menyokong Ku Lan sejak awal lagi. Ada beberapa antaranya yang dilihat sebagai menyokong Hj Nazlan namun lama kelamaan suara mereka menjadi semakin lemah dan tenggelam. Bahkan ada yang seakan kecewa dan mengumumkan akan bersara bagai mohon simpati.

Ahli UMNO Jerantut harus bijak melihat bahawa sokongan terhadap Ku Lan bagi mempertahankan jawatan Ketua UMNO Bahagian ini adalah seumpama satu gelombang dan arus deras. Tiada apa yang mampu menyekatnya. Justeru, jika menentang arus akan tenggelam atau dihanyutkan. Terajak perahu masih boleh diundur.Sunday, October 13, 2013

KP. KW DAN KP3 BAHAGIAN JERANTUT


Zamri Ketua Pemuda Bahagian Jerantut Shafinaz Ketua Puteri UMNO Bahagian yang baru


 
Siti Hajar Ketua Wanita Bahagian yang baru


Pemilihan sayap-sayap UMNO Bahagian Jerantut telah berlangsung dengan aman dan tenteram. Tiada sebarang kekecohan yang berlaku sepanjang pemilihan. Yang menang telah meraikan kemenangannya dan yang kalah juga telah meratapi kekalahannya. Mereka inilah juga yang akan menentukan siapakah yang akan dipilih dalam pemilihan UMNO Bahagian akan datang.

Jikalau perubahan itulah maknanya transformasi didalam UMNO, maka diperingkat sayap UMNO Bahagian Jerantut sudah berlaku perubahan. Namun makna transformasi didalam UMNO bukan setakat perubahan itu sahaja, ianya lebih dari itu, dengan skop dan agenda lebih besar lagi.

Berbagai pandangan dari penganalisis politik Jerantut berikutan pemilihan diperingkat sayap-sayap UMNO Bahagian. Banyak yang menganggap bahawa ini adalah adalah indikator kepada kemenangan dipihak Ku Lan, Wan Amizan dan Hj Nazri berikutan kemenangan Ketua Pemuda dan Puteri sebagai proksi kepada Wan Amizan sementara Ketua Wanita dan Naib Ketua Wanita pula adalah kemenangan bagi pihak Hj Nazlan.

Dalam masa seminggu lagi kedua-dua pihak pastinya mempunyai strategi masing-masing untuk menambat hati perwakilan. Dari pemerhatian rambang, saya percaya sokongan terhadap Ku Lan semakin meningkat dan pasti beliau akan dapat mengekalkan jawatannya untuk sepenggal lagi. Saya juga melihat bahawa pihak penyokong Hj Nazlan sudah berpecah-belah dan tidak tentu arah haluan. Di media-media sosial juga mereka seakan kehilangan semangat untuk meneruskan perjuangan.

Isu calon warak, calon baik dan calon malaikat sudah tidak dapat menarik hati perwakilan berikutan tersebarnya sokongan jelas terhadap calon Ketua Pemuda yang menyentuh isu agama, halal dan haram serta syurga dan neraka. Pihak Hj Nazlan perlu merombak semula jentera kempennya dan menggerakkan kumpulan media sosialnya dengan lebih berkesan.

Saturday, October 12, 2013

TAHNIAH KAK WOK, HJ. FADZILAH DAN ZAMBRI ATAS KEMENANGAN MEREKA

Ketua Wanita dan Naibnya yang berentap sesama sendiri... 
menang jadi abu, kalah jadi arang


Hari ini adalah hari penentuan, hari pemilihan peringkat sayap-sayap parti. Wanita, Pemuda dan Puteri diseluruh negara memilih secara serentak. Ramai yang menenti-nantikan keputusannya kerana keputusan ini juga boleh dijadikan 'indikator' kepada keputusan-keputusan pemilihan bahagian.

SPU dan kawan-kawan admin blog bertungkus-lumus sejak beberapa hari lepas untuk membuat satu ramalan keputusan pada pemilihan hari ini. Tumpuan diberikan kepada pemilihan Wanita dan Pemuda. Seramai lebih dari 300 responden yang terlibat dan penilaian dilakukan secara rambang
Dari soal selidik dan pemerhatian kepada program-program sepanjang tempoh berkempen makan kesimpulan dapat dibuat, ianya telus dan stu penilaian yang jujur, yang tidak ada 'bias' kepada mana-mana pihak.

Bagi jawatan Ketua Wanita, Dato' Norhelan @ Kak Wok dijangka menang mudah dengan mendapat sokongan 89.5% berbanding pencabarnya. Manakala bagi jawatan Naib Ketua, Hajjah Fadzilah dijangka menang dengan peratusan undi 65.7%. Keputusan yang cukup melegakkan dirinya sebagai calon Naib Ketua buat pertamakali.

Persaingan 4 penjuru bagi jawatan Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Jerantut juga hebat. Namun persaingan sengit adalah diantara Zambri dengan Lan Labit kerana mereka berdua dibayangi oleh 'bos' masing-masing sedangkan 2 calon lain hanyalah calon bebas.

Bagaimanapun, Zamri mendapat sokongan besar darp perwakilan pemuda dengan peratusan undi sebanyak 38.5% manakala Lan Labit hanya mampu meraih sebanyak 20.7% manakala 2 calon lain hanya terpaksa berkongsi 17.8%.

SPU dan sahabat-sahabat mengucapkan tahniah kepada Wak Wok dan Hajah Fadzilah serta Sdr Zambri dan barisannya atas kejayaan tersebut. Semoga mereka akan terus berjuang demi Agama, Bangsa dan Tanahair tercinta.

Cuma satu pesanan yang semua pihak mesti ingat ia itu, yang menang bukan menang semua dan yang kalah bukan kalah semua, demi kekuatan UMNO menjelang PRU14 akana datang yang dilihat lebih mencabar.Friday, October 11, 2013

'WOK' DIJANGKA KEKAL KETUA WANITA

Norhelan bersama Ketua Wanita MCA dan MIC Jerantut
Tidak dapat dinafikan bahawa persaingan merebut Jawatan Ketua Wanita UMNO Bahagian kali ini agak sengit dimana Naib Ketua Wanita mencabar KetuaWanita dan Ketua Penerangan yang dilantik menawarkan diri untuk jawatan Naib Ketua akan ditentang oleh Penolong Setiausaha Wanita Bahagian.

Bagaimanapun perkembangan muktahir memperlihatkan bahawa sokongan terhadap penyangang Ketua Wanita Bahagian Dato' Norhelan Mahamud masih mantap dan dijangka akan tetap kekal terpilih sebagai Ketua Wanita Bahagian sekali lagi pada kali ini.Demikian juga dengan Setiausaha Wanita Hajah Fadhilla Salleh yang bertanding jawatan Naib Ketua Wanita dijangka akan dapat menang mudah mengalahkan Ketua Penerangan Wanita.

Pasangan Ketua Wanita dan Setiausaha Wanita yang selama ini terbukti mampu menjalankan tugas dan tanggungjawab mereka dengan berkesan biarpun kurang memberikan tumpuan terhadap sosial media dan penerangan masih diperlukan bagi memperkatkan parti menjelang PRU14 nanti. Mereka juga berjaya membantu memenangkan Ahli Parlimen dalam PRU lalu. Justeru, sokongan wanita terhadap pasangan ini harus diberikan bagi menjayakan visi dan misi mereka dalam memastikan  wanita UMNO Bahagian Jerantut berada dilandasan yang betul.

Norhelan disenangi juga oleh kaum India Jerantut

Menyertai program Pemuda

Bersama SU yang bertanding Naib Ketua

Mendapat sokongan dari wanita-wanita cawangan

Di sokong juga oleh pemuda

Program Pemuda di Tekam Resort
 
Program Wanita di cawangan

  
Menghadiri program di Perkampongan Asli

Hubungan erat dengan ADUN Damak

Mengadakan program dan menyertakan ADUN Damak
 
Hadiri program anjuran Majlis Daerah di Dataran Jerantut


Tuanku Sultan juga merestuinya


 Saling berkerjasama dengan Wan Amizan


 Hadiri penyerahan watikan calon PRU13


Menyambut KDYMM Sultan di Ulu Tembeling
 

Wednesday, October 9, 2013

SOKONGAN KU LAN SEBAGAI KETUA BAHAGIAN SEMAKIN MENINGKAT


 
 
Entah kenapa, bagaikan satu trend baru kepada politik Jerantut dimana sokongan terhadap Ketua Bahagian, Ku Lan semakin banyak. Sokongan terbuka ini dapat dilihat terutamanya di media-media sosial sama ada di laman facebook dan blog.

Selain itu, kenyataan begini juga hebat kedengaran dalam sembang dan perbincangan-perbincangan politik di kedai-kedai kopi sekitar Jerantut. Kita tidak dapat menolak bahawa ini adalah atas dasar simpati dan sayangkan Ku Lan sebagai Ketua Bahagian dan pemimpin masyarakat di Jerantut. kemana saja beliau pergi, beliau tetap masih dihormati.

Hakikatnya, rakyat dan ahli-ahli UMNO Jerantut sudah faham dan jelas bahawa jawatan sebagai Ahli Parlimen dan Ketua UMNO Bahagian itu ada 2 entiti yang berbeza yang saling menyokong antara satu sama lain.

Ada juga pandangan yang mempersoalkan kenapakah Ahli Parlimen bersungguh-sungguh menentang Ku Lan bagi jawatan Ketua Bahagian. Jikalau Ketua Bahagian berjuang untuk jadi Ahli Parlimen itu sangat difahami, kerana dari jawatan yang kecil kita ingin mendapatkan yang lebih besar dan mencabar, namun jika dari jawatan yang kita pula merebut jawatan yang lebih kecil ini memang sukar difahami.

Ada juga pihak yang mempersoalkan tindakan Ahli Parlimen ini adalah kerana penasihat-penasihatnya yang tidak sabar untuk menguasai segalanya terutama dalam politik di Jerantut ini. Ini bukan lagi soal perjuangan untuk membela rakyat kerana jika ingin membela rakyat tanggungjawabnya sebagai Ahli Parlimen sudah sangat mencukupi baginya untuk berbakti.

Blog WZWH yang sejak dulu lagi sememangnya pro kepada ADUN Tahan juga tidak berganjak sokongannya kepada kumpulan Ku Lan dan Wan Amizan biar pun sering diserang 'pencacai' upahan Ahli Parlimen. (Klik Sini)

Realitinya sokongan terhadap Ku Lan semakin meningkat dan sudah semakin pasti beliau akan dapat mempertahankan jawatannya. Sebagaimana kenyataan yang dibuatnya sebelum ini bahawa beliau hanya menginginkan jawatan berkenaan untuk sepenggal saja lagi, untuk membantu menyudahkan kerja-kerjanya yang masih belum selesai. Tidak ada cacat-celanya jikalau beliau Ketua Bahagian dan dalam masa sama Hj Nazlan yang dilantiknya dahulu melaksanakan tugasnya sebagai Ahli Parlimen.Monday, October 7, 2013

KITA PERTAHANKAN KETUA BAHAGIAN

 
 
 
 
Di Jerantut, Ketua Bahagian ditentang oleh Ahli Parlimen yang baru. Banyak pihak yang menyokong namun banyak juga pihak yang tidak dan mereka ada alasan dan pendapat masing-masing. Apapun alasan mereka, mereka akan bertanggungjawab terhadap apa yang akan berlaku nanti. Kita jangan lagi ibarat membina impian yang tak kesampaian. Kita mengangkat ketua baru dan membuang yang lama, kemudian membuang pula yang itu untuk menggantikan yang baru lagi hanya kerana kita berhak untuk memilih.

Saya teringat satu kisah yang diceritakan berlaku di zaman pemerintahan Jepun yang boleh kita jadikan iktibar;

Jepun menangkap semua orang dari sebuah kampung dan mengurungnya didalam lubang-lubang yang digali yang sukar untuk melepaskan diri. 3 buah lubang disediakan untuk 3 kumpulan mengikut bangsanya, iaitu Melayu, Cina dan India.

Arahan dari ketua kawalan Jepun itu kepada pengawalnya sangat mudah. Lubang India tak payah jaga sebab mereka hanya akan bising dan bertengkar sesama sendiri sehingga mereka langsung tidak akan peluang untuk cuba melarikan diri. Cuma pantau mereka jikalau mereka berhenti berbunyi!

Lubang Melayu juga tidak usah dijaga kerana jika ada yang akan cuba melepaskan diri pasti ada kawannya dari bawah yang akan menariknya kembali kedalam lubang. Tidak akan ada yang akan terlepas kerana sikap dengki mendengki sesama mereka itu sangat tinggi. Lubang ini pun tidak perlu dijaga.

Di lubang Cina perlukan kawalan rapi kerana kaum ini sangat bersatu hati dan saling membantu antara mereka. Mereka akan menolak seseorang untuk naik keatas dan yang sudah berada diatas akan menarik yang lain untuk sama-sama berada diatas. Lubang ini mesti dikawal rapi. Tembak saja jika ada yang meloloskan diri.

Mari kita sama-sama ambil ikhtibar dari cerita ini untuk memastikan UMNO tetap kekal dan mampu terus memperjuangkan Agama, Bangsa dan Negara. Namun itu bukanlah sesuatu yang mudah kerana sejarah bangsa sejak sekian lama menghidangkan bahawa bangsa Melayu tidak pernah mampu bersatu. Siapa diantara kita sebenarnya Raja Mendaliar atau Si Kitol?

Ketua UMNO Bahagian dan Ahli Parlimen tidak semestinya orang yang sama. Lebih baik kita ada 2 ketua yang boleh kita mengadu nasib. Andai sebelah sayap patah maka kita ada yang sebelah lagi sambil bertongkatkan paruh. Tentunya itu lebih baik dari kita hanya bertongkat dagu!


Rujuk Blog sumber (Klik Sini)

Saturday, October 5, 2013

UNDI PERCUBAAN UMNO BAHAGIAN JERANTUT

 
 Peti undi masih kosong! Ianya tranparent dan telus!
 
 
Hari penentuan Pemilihan semakin hampir. Suhu politik Jerantut semakin meningkat dan panas. Di restoran-restoran sekitar bandar Jerantut semakin ramai pelanggan yang akan pulang lewat malam. Merekalah antar orang-orang penting dalam menentukan kepimpinan UMNO Bahagian Jerantut tidak lama lagi.

Untuk memudahkan dan melihat jangkaan keputusannya, maka SPU telah mengadakan peti undi untuk melihat siapakah calon yang paling popular dikalangan rakyat dan ahli-ahli UMNO yang dijangka akan menang dalam pemilihan akan datang.

Seperti biasa syaratnya sungguh mudah. Hanya klik diruangan berkenaan. Klik sekali sahaja siapa calon pilihan. Selamat mengundi!

BERANI KERANA BENAR

 
 Gambar untuk perhiasan
 
 
Posting SPU bertajuk Ketua UMNO Bahagian Jerantut, Ku Lan mesti dipertahankan (Klik Sini) banyak menerima komen-komen dari orang yang sama dan dari kumpulan yang sama juga. Namun SPU tidak dapat siarkan kerana komen-komennya tidak langsung memberi manafaat malahan macam komen dari orang yang dah hilang akal. Jadi SPU tak dapat nak layan sehingga dia kembali berakal dalam memberikan komen. Mohon maaf!

Heboh di laman muka buka menuduh pihak Ku Lan dan Wan Amizan merasuah para perwakilan. Ini cerita sama seperti dulu juga. Bila tiba musim pemilihan maka Ku Lan dan Wan Amizan akan dituduh merasuah perwakilan, apabila lepas saja musim permilihan, mereka yang menuduh itu pun senyap malahan mengelilingi Ku Lan dan Wan Amizan dengan rasa tidak berdosa menfitnah. Ap jenis orang agaknya ni?

Jika benar ada berlaku rasuah seperti tuduhan kepada tidak dibuat laporan polis dan kepada SPR? Siapa yang berani menuduh itu dipersilakan tampil berani membuat tuduhan terbuka. Bagi tau namanya dan bila berlaku serta siapa yang terlibat? Ada berani ka? Kita faham bahawa tohmahan itu adalah dari orang yang hakikatnya adalah langau dalam politik. Mereka berniat untuk 'makan; dari kedua-dua kumpulan. Buruknya perangai mereka dan bagai tak ingat Tuhan.

Di facebook Tan Sri Buaya menyebut mengenai kempen Ahli Parlimen yang menyokong seseorang calon Ketua Pemuda. Apakah itu satu ugutan kepada perwakilan berkenaan sorga dan neraka? Teringat kepada Nik Aziz yang berani janjikan pengundi syurga dan neraka. Kalau sokong mereka akan masuk sorga dan kalau tak sokong akan masuk neraka. Wah! Sorga dan neraka sudah ditangan manusia yang alim atau nampak alim.

Bagi jawatan Ketua Bahagian kita kekalkanlah Ku Lan supaya tidak bebankan tugas Ahli Parlimen kita yang masih muda belia tu. Kesian juga kepada dia bimbang nanti dia akan jadi Lebai Malang.. di hulu tak dapat di hilir dah dibuang.

Timbalan Ketua Bahagian memang layak Wan Amizan sebab dia masih muda. Yang seorang lagi tu dah sangat tua dan dah kaya raya malahan dia pun selama ini bukan buat apa-apa. Orang Pulau Tauaw sendiri pun suah tak suka. Mereka dah benci sebab lebih sudu dari kuah... bila derebar lebih besar dari ADUN, bila derebar lebih cerdik dari Bos nya. Bila derebar mencaturkan dan mencampuri segala urusan politik dalam DUN nya.

Nombor 3 tu bolehlah kita fikirkan sendiri. Buatlah pilihan sesedap rasa. Yang pasti adalah calon yang dapat diharapkan untuk menolong dan membantu rakyat. Bukan yang besar kepala dan sombong bodoh. Kita yang memilih dan ini adalah hak kita sendiri. Berani memilih dan menentukan kepimpinan parti kita.Wednesday, October 2, 2013

PERANG MEDIA SOSIAL JERANTUT BERMULA ?

DS Najib bersama penganjur Konvesyen Media Sosial 1Malaysia


Akhirnya media sosial juga sudah digunakan dalam perang merebut jawatan dalam parti pada pemilihan bahagian kali ini. Blog WZWH sudah sedar dan peka terhadap perkembangan tersebut dan telah juga mengenalpasti blog-blog berkenaan. (Baca Blog WZWH pada posting bertajuk: Kenapa Tengku Azlan Menjadi Darling Of Media Sosial Jerantut?)

Di laman facebook, facebooker-facebooker dari kumpulan cikgu-cikgu nampaknya sudah membentuk satu pasukan dan berkerja sebagai satu team. Itu sangat jelas dari status-status dan komen-komen mereka sejak kebelakangan ini. Jika benar ramalan berkenaan, sahlah baru kini Ketua Penerangan yang juga merangkap Ahli Parlimen baru kini memulakan tugasnya dan menggerakkan media sosial, namun untuk dirinya sendiri semata-mata dan bukannya untuk kepentingan UMNO Bahagian.

Pencabar Ketua Wanita dan calon Naib Ketua yang bersamanya juga kelihatan sangat aktif dalam facebook kebelakangan ini. Pasti mereka akan dapat menarik perhatian sebahagian dari pengundinya. Kesedaran pada peranan media sosial tentu akan mampu membantu dan memberikan sedikit impak dalam pertandingan mereka kelak. Calon yang 'buta' media sosial dan tidak yakin dengan 'viral impact' nya pasti akan terpaksa berendam 'airmata' selepas tamat pemilihan nanti. (Baca Sini).

Benar, Ketua Wanita banyak mengadakan program untuk parti tetapi berapa ramai yang sedar dan tahu mengenainya kerana tiada laporan di media-media termasuk media sosial sendiri. Menganggapnya tidak penting adalah satu kebodohan dan kesilapan besar. Walaupun benar pihak pencabar ada memberikan hadiah berupa 'kain pasang' kepada perwakilan dan 'sampul berisi surat cinta', namun hubungan media sosial yang baru saja meledak di Jerantut sudah pasti menarik perhatian kalangan perwakilan.

Khabar dari lebuhraya bahawa ada kenderaan yang sarat membawa 'textile' yang dijadikan 'cenderamata' semasa kempen terkandas tersebar begitu cepat melalui media sosial. Mungkin media sosial mampu membantu seseorang calon untuk mencapai kejayaannya namun dalam masa sama mungkin juga mampu menamatkan karier seseorang pula. Bagaimanapun sebaiknya janganlah media sosial ini dipergunakan dengan cara salah yang mungkin akan memberikan 'peluru' kepada pihak musuh dalam menghadapi PRU14 nanti.

Tahniah kepada cybertrooper Hj Nazlan yang sudah menguasai media sosial di Jerantut. Tahniah kepada sahabat-sahabat yang bersama didalamnya dan memimpinnya. SPU tetap bebas dan tidak menyebelahi mana-mana. Menulis mengikut naluri dan kehendak hati dan bukan dibiayai oleh sesiapa, mungkin ini lebih baik dalam memperkatakan politik UMNO Jerantut. Walaupun berseorangan, lawan tetap lawan!


Tuesday, October 1, 2013

UMNO JERANTUT, SIAPA YANG PUTIH DAN SUCI BERSIH?

Poster hiasan - tak ada kena mengena dengan artikel yang ditulis


Blog uRag dRrulug menulis mengenai pemimpin yang nampak putih namun tidak suci dan jernih. Sebelum ini pun didalam UMNO kita ada seorang pemimpin yang digelar sebagai Mr. Clean tetapi ahkirnya semua tau bahawa beliau tidaklah se'clean' mana. Antara perkara yang saya ingat adalah apabila beliau ditanya mengenai hubungan kerajaan dengan pemberian kontrek kepada anaknya... beliau dengan mudah dan selamba hanya menjawab beliau tidak tahu tetapi akhirnya kita semua tahu bahawa memang ada hubungan berlaku.

Bekas Menteri Besar Kelantan dikenali sebagai tokoh alim ulamak yang jadi idola kepada penyokong Pas. Bahkan beliau mengangkat dirinya sendiri sebagai Tok Guru dalam 'Pekeliling Kerajaan'. Namun beliau juga tidak sesuci mana apabila dikaitkan dengan kes tajaan menunaikan Haji yang bernilai lebih RM60 Ribu.

Menjelang PRU lalu kita dikejutkan dengan kes khalwat bila seorang tokoh politik PKR yang dikenali sebagai Ustaz Badrul ditangkap ketika bersama dengan seorang wanita yang bukan muhrim di sebuah hotel pada jam 3 pagi. Walau apa alasan sekalipun ianya tetap mencurigakan dan putih sudah menjadi hitam.

Oleh yang demikian janganlah kita terlalu mengharap dan taksub kerana yang nampak putih itu belum tentu benar-benar putih dan belum tentu suci dan bersih. Kita juga jangan mudah menuduh orang lain hitam atau kelabu dan apabila ingin menunjuk siapakah yang putih dan suci bersih, janganlah kita lupa pula untuk melihat diri kita sendiri dan jangan kita sisihkan diri kita dari bilangan kerana kita juga sebahagian dari UMNO Jerantut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Referrer

Ruang iklan untuk disewa

Ruang iklan untuk disewa
SILA KLIK UNTUK KE IKLAN