Makluman: 1/2010

Sebarang maklumat yang ingin disiarkan sila
hubungi email: spu.blogger@gmail.com serta memaklumkan juga di ruangan komen.
Monday, September 30, 2013

SOKONGAN KEPADA KETUA BAHAGIAN MASIH KEKAL

Ahli-ahli Jawatankuasa masih dan akan tetap kekal 
memberikan sokongan kepada Ketua BahagianAtas nama transformasi, mereka menyusun satu barisan untuk menentang kepimpinan yang ada. Konon ingin melakukan perubahan, konon nak menggantikan yang tua dengan yang muda. Apakah itu benar atau hanya satu penipuan belaka? Ahli UMNO Jerantut mesti celik mata luas-luas dan buka minda juga luas-luas.

Barisan kepimpinan UMNO sedia ada terdiri dari; Ketua bahagian - Ku Lan, Timbalan Ketua - Wan Amizan dan  Naib Ketua - Hj Nazri sementara pasukan penentang adalah Hj Nazlan, Dr Shukri dan Ahmad Jaafar (melainkan Ahmad Jaafar telah ditipu oleh pasukannya sendiri dan dijadikan mangsa dalam pertarungan).

Jika memilih mengikut umur, kita boleh memilih Hj Nazlan, Wan Amizan dan Mustapha Maarof. Malanglah bagi Dr Shukri sebagai ahli kumpulan transformasi yang terpaksa dikorbankan kerana faktor usianya. Selain itu. beliau juga sudah terlalu lama dalam politik dan sebagai ADUN Pulau Tawar yang sudah tidak popular kepada rakyat.

Namun, transformasi bukanlah bermakna mengubah dari yang tuan dan lama  kepada yang muda dan baru semata-mata. tetapi ialah perubahan terhadap dasar dan cara-cara perlaksanaan. Gabungan antara yang lama dan baru sangat diperlukan bagi keterampilan dan kematangan didalam UMNO Bahagian itu sendiri.

Kepimpinan Ku Lan sebagai Ketua UMNO Bahagian sangat diperlukan bukan saja menggabungkan kepimpinan baru dan lama namun ianya dapat membantu perubahan kuasa berlaku dalam keadaan aman bagi terus menstabilkan UMNO Bahagian. Bayangkan jikalau Ku Lan tidak bertanding, apa akan jadi? Perebutan jawatan akan terjadi dengan lebih sengit dan itu akan menguggat dan memecah-belahkan UMNO Bahagian.

Ahli UMNO Jerantut janganlah memandang kesediaan Ku Lan pertahankan jawatannya hanya dari satu sudut semata-mata. Tidak hilang bisa ular yang menyusup akar. Tidak hilang kuasa Ahli Parlimen jika beliau bukannya Ketua Bahagian. Beliau sudah mengetuai satu kelompok rakyat yang besar berbilang kaum dan agama serta berbeza ideologi politik. Kenapa harus turun untuk berebut jadi ketua kepada hanya segelintir orang yang hanya dari kalangan satu parti politik sahaja?

Sunday, September 29, 2013

KETUA UMNO BAHAGIAN JERANTUT - 'KU LAN' PERLU DIPERTAHANKAN!
Kononnya sokongan kepada Ahli Parlimen sebagai Ketua Bahagian semakin meningkat. Demikian menurut kata penasihat dan 'punahsihat'nya. Kebanyakan penasihat dan 'punahsihat.nya adalah dari kalangan guru-guru atau kakitangan Jabatan Pendidikan. Itu wajar kerana beliau adalah juga bekas guru. Cuma gerakkerjanya seolah-olah seluruh Jabatan berkhidmat untuk Parlimen. Wallahualam!

Ketetapan pucuk pimpinan parti untuk menangguhkan PAU sehingga selesainya PRU adalah bagi mengelakkan perpecahan dalam UMNO serta meminumumkan pertandingan jawatan tertinggi yang boleh menguggat kestabilan parti, yang boleh melemahkan dan meruntuhkan parti. Alasannya adalah perebutan ke jawatan tertinggi dalam parti akan berlaku dengan sengitnya bagi menentukan peluang untuk dicalonkan dalam PRU lalu. Justeru, apabila sudah disahkan siapa calon dan terpilih sebagai Ahli Parlimen, ketegangan dalam pemipihan peringkat bahagian dijangkakan tidak lagi sengit.

Logiknya, setiap ahli akan berebut untuk menjadi Ketua, Timbalan dan Naib Ketua, serta Setiausaha dan Bendahari adalah kerana igin mengintai peluang untuk jadi calon dalam PRU. Apabila calon sudah ditentukan dan dipilih, perebutan jawatan berkenaan sebenarnya sudah tidak bermakna lagi.

Dalam kes di Jerantut, kita juga hairan apakah perlunya bagi Ahli Parlimen 'melanggar' Ketua Bahagian untuk jadi Ketua UMNO Bahagian? Apakah jawatan Ahli Parlimen yang mewakili seluruh warga Jerantut tanpa mengira agama, bangsa dan parti belum cukup besar untuknya memberikan khidmat? Apakah perlu menjadi Ketua UMNO Bahagian baru akan dapat berkhidmat dengan lebih berkesan? Bukankah UMNO hanya mewakili sebahagian kecil dari keseluruhan warga Jerantut? Alasan apakah sebenarnya jika bukan selain dari ingin menguasai seluruhnya demi kroni.

Saya menginginkan kestabilan didalam UMNO, terutama di Jerantut ini yang selamanya bergolak dan seakan tidak pernah reda. Jika Ahli Parlimen ingin membuat pembaharuan, maka buatlah pembaharuan dengan berusaha untuk menstabilkan UMNO agar semua ahlinya tidak melihat setiap pertandingan itu sebagai satu 'perayaan' buat mereka. Jangan terus jadikan ahli-ahli UMNO Jerantut ini sebagai 'yu' yang selalu mengharapkan 'jong @ kapal' akan sentiasa karam untuk mendapat habuan.

Dalam keadaan 'Ku Lan' hanya ingin pertahankan jawatannya untuk terus memberikan sumbangan baktinya, kerana apa beliau di'langgar'? Bagi pemikir politik yang rasional, sudah tentu memiliki 2 orang pemimpin bagi dua entiti yang berbeza akan memberikan nilai tambah yang lebih baik kepada pembangunan Jerantut secara keseluruhannya. Soalnya, kenapa kita tidak memilih jalan itu?

Adala beberapa alasan yang dangkal yang kita dengari, iaitu UMNO Jerantut bukan bencikan 'Ku Lan' tetapi bencikan 'langau-langau' yang mengelilinginya. Apakah apabila Hj Lan ditakdirkan jadi Ketua UMNO Bahagian tidak akan ada 'langau-langau' yang akan mengelilinginya? Kini pun, apabila Hj Lan berperanan sebagai Ahli Parlimen, apakah tidak ada 'langau-langau' dikelilingnya? 

Kita cuma berharap agar ahli UMNO Jerantut jangan jadikan alasan 'bodoh' untuk terus kekal dalam kebiasaan sebelumnya. Jangan kita jadikan satu tugas untuk jatuhkan seseorang dan memburukkannya kemudian mengangkat yang lain serta melakukannya berkali-kali lagi. Jangan kita jadi mahkluk yang tidak berpuas hati dengan nasib kita yang demikian baik - 'Ku Lan' perlu dipertahankan.

Friday, September 27, 2013

RASUAH POLITIK, 'PATPATSIKULIPAT' KEKENYANGAN ?

'Screenshoot' dari blog SPUBlogger 'Patpatsikulipat', pada posting 6 bulan lalu menulis dengan tajuk; Calon Elit Cikgu Nazlan Akan Tinggalkan Rakyat Marhaen' namun posting berkenaan telah ditarik balik atau dipadamkan dari blog. Kita faham kemungkinan besar blogger berkenaan telah 'bruppp' kerana ditumbuk rusuk atau sudah 'kecut telor' bila menghadapi kenyataan politik sekarang ini. Kemungkinan juga sudah berubah sokongan dan akan terlentang kekenyangan sepanjang masa kempen pemilihan ini.

Bagaimanapun, saya masih ingat apa yang diperkatakannya dalam blog dahulu, bahawa Cikgu Lan yang terpilih sebagai calon Ahli Parlimen akan meninggalkan rakyat marhaen dan tidak benar-benar berjuang untuk rakyat marhaen. Fokusnya hanya akan tertumpu kepada kalangan guru-guru sahaja. 

Memang saya melihat jangkaannya tidak silap, kerana sepanjang pemerhatian memang Ahi Parlimen lebih mengutamakan guru dari rakyat marhaen. Senarai pemantau mesyuarat contohnya, dengan bantuan kakitangan pejabat UMNO sendiri, nama calon asal telah digantikan dengan nama baru yang kebanyakannya dari kalangan guru. Begitu juga sewaktu penamaan calon AJK Bahagian, yang terlibatnya adalah guru-guru dan kakitangan jabatan pendidikan. Tidak ada ruang bagi orang awam seperti kita.

Malahan tohmahan bahawa pemimpin sedia ada hanya dikelilingi kroninya sahaja juga sudah berleku kepada mereka sendiri. Ahli Parlimen sekarang juga sudah dipenuhi dan dikelilingi oleh karoni-kroni sendiri. Segala kontrek sudah sedia diagih-agihkan sesama mereka, jadi apakah bezanya yang baru dengan yang lama jika isu kronism ditohmahkan?

Dilaman facebook, banyak pihak yang dulunya menyanjung bekas Ahli Parlimen namun sekarang ini berpaling arah. Bukan setakat berubah sokongan bahkan sudah mula menerca. Saya teringat kisah anjing yang tersepit yang akhirnya mengigit tangan yang melepaskannya dulu. Apakah bezanya? Bukan politik itu yang kotor, tetapi perlaksanaannya....dan matlamat menghalalkan cara.

Isu rasuah politik dimainkan. Namun jangan lupa bahawa itu adalah perkara lama yang diulang semula. Bahkan diantara kita ramai yang terlibat dalam memberi dan menerima. Apakah kita tidak malu kepada diri sendiri apabila mengecam perbuatan buruk itu tetapi dalam masa sama kita juga melakukannya? Didalam UMNO masih ramai manusia hipokrit, jangan melihat orang lain tetapi lihatlah diri sendiri. Apakah perjuangan kita benar demi 'ABATA'?


Monday, September 23, 2013

PEMILIHAN UMNO JERANTUT TETAP HANGAT

Mereka seharusnya tidak dicabar...


Tinggal esok lagi untuk menentukan berapa ramaikah yang akan bertanding dalam pemilihan peringkat Bahagian UMNO Bahagian Jerantut. Kerana mengikut peraturan ada 72 jam yakni 3 hari bagi mengubah fikiran atau menarik diri dari bertanding, jika tidak calon akan tetap dikira bertanding biarpun ada keinginan untuk menarik diri disaat-saat akhir.

Sehingga hari ini, Hanya 2 jawatan yang tidak dipertandingkan. Iaitu Pengerusi Tetap dan Timbalan Pengerusi Tetap Bahagian.  Keseluruhannya seramai 260 calon menawarkan diri bagi semua jawatan dalam UMNO Bahaghian Jerantut. 99 bagi jawatan dalam Bahagian, 46 jawatan dalam Wanita, 51 jawatan dalam Pemuda dan 64 jawatan dalam Puteri.
 
Pecahan jumlah calon-calon yang bertanding adalah seperti berikut; Pengerusi Bahagian 1, Wanita 3, Pemuda 2 dan Puteri 3. Timbalan Pengerusi Bahagian 1, Wanita 2, Pemuda 2 dan Puteri 3.

Bagi jawatan Ketua, Bahagian 2, Wanita 2, Pemuda 4 dan Puteri 3. Timbalan Ketua Bahagian 3. Bagi jawatan Naib Ketua pula, Bahagian 3, Wanita 2, Pemuda 3 dan Puteri juga 3.

Ahli Jawatankuasa Bahagian 71, Wanita 30, Pemuda 34 dan Puteri 46. Pemeriksa Kira-kira 3. Wakil Bahagian ke Perhimpunan Agong 16, Wanita 46, Pemuda 51 dan Puteri 64.
 
Sebelum ini berbagai persepsi menyatakan bahawa UMNO sudah ditolak oleh rakyat, tapi nampaknya sangkaan itu salah memandangkan masih ramai yang berminat untuk menawarkan diri bagi berkhidmat untuk parti.

Sehingga hari esok, demi keharmonian dalam UMNO dan demi perpaduan kita berharap agar calon pencabar Ketua Bahagian dan Timbalan Ketua Bahagian agar menarik diri. KIta harus lebih sayangkan parti dari menjaga kepentingan kroni masing-masing.

Sunday, September 22, 2013

NEW POLITIC - UMNO JERANTUT ?
Akhirnya 2 calon Ketua Bahagian, 2 calon Timbalan Ketua, 3 calon Naib Ketua, 2 calon Ketua Wanita serta 4 calon Ketua Pemuda manakala 3 calon Ketua Puteri sah bertanding ketika waktu mendaftar ditutup semalam. Yang sangat menarik adalah seramai 71 orang calon menawarkan diri sebagai AJK Bahagian Jerantut. Itu petanda bahawa UMNO masih relaven dan masih diperlukan jadi suara rakyat.

Ahli UMNO Jerantut mesti memahami perkembangan politik baru dengan jelas. Jika kita inginkan UMNO berubah maka mestilah kita mengubahnya dari akarumbi lagi, iaitu di peringkat cawangan dan bahagian. Pilihlah Ketua dan AJK yang benar-benar dapat melaksanakan tugas dan tanggungjawab dengan jujur dan berkesan. Jangan memilih kerana dia sahabat atau keluarga kita walaupun kita sedar mereka tidak mampu melaksanakan tugas. Jangan juga memilih kerana mereka 'merasuah' kita dengan duit atau kain-kain seperti selalu.

Yang penting kita kena sedar bahawa tidak patut langsung ada kumpulan-kumpulan didalam UMNO. Bagi calon Ketua Bahagian, Timbalan dan Naib Ketua, biarkan mereka sendirian bertarung dan kita memilih atas dasar keupayaan mereka sendiri. Kerana jika berpasukan kita juga akan terpaksa memilih AJK yang antarnya tidak mampu melaksanakan tugas mereka dengan berkesan dan ini akan merugikan UMNO dan bangsa Melayu yang diwakilinya.

Pemilihan AJK mestilah bebas dari dipengaruhi oleh pasukan kerana individu yang kita pilih nanti akan berdiri sebagai dirinya sendiri. Kita mengharapkan AJK yang terpilih nanti adalah yang sederhana tetapi bijaksana dan mampu menggalas tanggungjawab dengan bersih cekap serta amanah. Tolak politik wang. Singkirkan AJK yang hanya menumpang nama pemimpin. Pilih pemimpin muda atau pemimpin yang berumur tetapi bersemangat baru dalam meremajakan UMNO bahagian

Kita ada 71 pilihan. Pilihlah dengan bijaksana dan saksama. Jangan salahkan UMNO lagi kerana kesalahan kita memilih pemimpin yang menerajuinya.


Friday, September 20, 2013

AMANAT KU LAN KEPADA UMNO BAHAGIAN JERANTUT
Malam ini jam 8.30 malam diberitakan Ketua UMNO Bahagian Jerantut, YM Tan Sri Tengku Azlan Ibni Almarhum Sultan Abu Bakar bersedia menemui ahli-ahli UMNO Bahagian Jerantut bertempat di Rest House Jerantut untuk menyampaikan amanatnya menjelang Mesyuarat Perwakilan Bahagian dan Perhimpunan Agung UMNO akan datang.

Turut hadir adalah Timbalan Ketua Bahagian, Naib-naib Ketua Bahagian, Ketua Sayap-Sayap peringkat Bahagian dan AJK Bahagian. Semua ahli-ahli UMNO termasuk di peringkat cawangan yang berminat adalah dijemput hadir bagi mendengar amanat yang akan disampaikan. Sila rujuk blog WZWH.


Thursday, September 19, 2013

PINTU BILIK SUK UMNO JERANTUT DIPECAH?

Foto yang dapat saya ambil


Tiba-tiba seluruh Jerantut terkejut dengan berita pintu bilik SUK UMNO Bahagian dipecahkan beberapa hari lalu. Berbagai spekulasi dan persepsi dibuat. Sila perhatikan komen-komen dilaman fb (Klik Sini)

Maka masyarakat terntu berfikir apakah sudah sampai sedemikian ganasnya ahli-ahli UMNO untuk mendapatkan sesuatu? Apakah benar budaya samseng dalam UMNO sudah sampai kepuncaknya? Apakah ini satu sabotaj atau hanya satu amaran kepada satu-satu pihak atau kumpulan agar kembali semula kelandasan yang betul? Sehingga kini tiada siapa yang dapat memberikan jawapan jelas mengenainya. Bagaimanapun bagi memperbetulkan keadaannya semula, laporan polis mesti dibuat kerana ini melibatkan maruah UMNO.

Kita tidak lupa pada pepatah; 'Kalau tak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya?' Tapi ini bukan mengenai ruyung dan sagu. Ini mengenai tanggungjawab, kewajipan dan maruah individu dan parti UMNO sendiri. Seorang kawan tiba-tiba berkata: 'Kalau tak dipecahkan pintu, masakan penuh sakunya!'
Rujukan:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=643432012363434&set=a.465990096774294.105351.100000899234001&type=1&theater


Tuesday, September 17, 2013

LANGAU PEROSAK UMNO
Kita menganggap kita lah yang lebih bijak dari orang lain. Kita juga menganggap kitalah yang lebih setia dan sayangkan UMNO lebih dari orang lain. Kita menganggap hanya kita sajalah yang boleh dan berhak menyumbang kepada UMNO dan bukan sesiapa yang lain. Inilah kita dan fikiran didalam kepala kita orang-orang UMNO. Kita menganggap bahawa UMNO tidak akan binasa namun kita lupa bahawa banyak parti-parti didunia yang seusia dengannya sudah berkubur dan tinggal nama saja. Kita juga lupa bahawa ketentuan Allah yang hidup akan mati, bahkan Rasulullah yang juga kekasih Allah turut wafat.

Kita memberikan berbagai alasan dari logika untuk membenarkan kehendak dan hajat kita. Maka kita sebarkanlah bahawa kita terpaksa menentang Ketua Bahagian atau Ketua Wanita Bahagian dengan beberapa alasan. Namun jika mencari alasan lain, kita juga mempunyai beribu alasan untuk tidak menentangnya. Kepentingan siapa yang kita perjuangkan sebenarnya?

Di cawangan bandar, ahlinya semakin berkurangan kerana sikap ketua yang menyingkirkan ahli yang berpotensi untuk menentangnya dan menjadi ketua cawangan. Kita sanggup ahli makin sedikit asal kita dapat jadi ketua. Maka jadilah kita ketua, Isteri ketua wanita, anak-anak jadi ketua pemuda dan puteri. Maka benarlah UMNO jadi parti anak beranak. Lalu bagaimana kita menghadapi PRU jika hanya ada 10 atau 30 puntung sahaja yang akan menyokong dan mengundi kita?

Kita telah semakin sakit. UMNO sudah semakin sakit dan mebusuk hingga ke usus. Pemimpin atasan diperingkat bahagian memeggang jawatan bagaikan itu adalah hak turun temurun mereka. Jawatan sebenarnya bukanlah hak melainkan tanggungjawab yang perlu dilaksanakan.

Disekeliling pemimpin langau-langau masih berkeliaran. Apabila berubah pemimpin, maka langau masih tetap mengelilinginya, mungkin yang lain atau masih ada yang dahulu, turun temurun. Kita makin merasa bahawa, hayat UMNO hanya menjelang PRU14 sahaja. Ini bukan mengenai pembangkang, tidak juga mengenai Anw Ibrahim, tetapi adalah mengenai sikap kita sendiri yang konon sayangkan UMNO tetapi kita adalah makhluk perosak yang merosakkan UMNO.


Friday, September 13, 2013

PERTANDINGAN YANG AKAN MEROSAKKAN UMNO JERANTUT

Khabarnya Ketua Bahagian akan dilawan oleh Ahli Parlimen yang pernah dilantiknya sebagai Ketua Penerangan. Demokrasi didalam UMNO menghalalkannya. Bertandinglah. Cuma kedengaran diakar umbi adanya usaha untuk mendapatkan undi dengan cara yang tidak sihat. Kepimpinan di cawangan dicaturkan dengan menjatuhkan orang tertentu kerana tujuan untuk menyokong calon tertentu. Dan ini bukan usaha kosong. Segalanya memakan belanja. Maka berlakulah politik wang dalam UMNO sekali lagi.

Ketua Wanita UMNO Bahagian juga khabarnya akan turut ditentang. Ketua Penerangan yang dilantiknya bersekongkol dengan Naib Ketua untuk menjatuhkan Ketua Wanita yang ada. Sudah tentu ada tangan-tangan hitam dari dalam dan luar yang menjalankan kerja buruk ini. Dan yang melakukannya bukanlah orang lain tetapi ahli dan pemimpin UMNO sendiri, jadi siapa yang sayangkan UMNO sebenarnya?

Khabar calon-calon tertentu ditaja oleh orang-orang tertentu sudah heboh di seluruh Jerantut. Hendak dibuat laporan resmi masih tidak ada bukti sah, dan memang susah kerana yang melakukannya adalah dari kalangan pemimpin parti sendiri. Jadi apakah pertandingan ini namanya demokrasi? Atau matlamat yang menghalalkan cara untuk membunuh UMNO dari dalam? Yang pasti orang yang paling gembira menjelang PAU ini adalah Anwar dan konco-konconya.

Beberapa hari lalu, ada pemimpin tertinggi yang memeggang jawatan dalam kerajaan mengadakan pertemuan di Raub dengan kakitangan jabatannya, namun tujuan sebenar adalah untuk memantapkan kedudukan dalam perebutan jawatan dalam parti tidak lama lagi. Setiausaha pasti ada butiran dan membawa balik 'peluru-peluru' yang dibekalkan. Orang Jerantut sudah tahu!


Thursday, September 12, 2013

UMNO JERANTUT RETAK MENUNGGU BELAH ?Hampir semua cawangan-cawangan UMNO telahpun melaksanakan Perhimpunan Agung masing-masing. Banyak cerita-cerita yang kedengaran kepada kita. Ketua-ketua cawangan berubah, ketua wanita dan pemuda juga bertukar dan yang lebih penting diperhatikan adalah perwakilan ke mesyuarat perwakilan bahagian yang juga bertukar.

Bukan sedikit cawangan-cawangan yang direncanakan perubahannya bagi menyokong orang-orang tertentu. Apakah itu kejayaan orang-orang tertentu dalam menentukan sokongan dengan bantuan rasuah politik? Rupanya kita masih belum bebas dari politik wang. Bahkan tidak lama sebelum ini salah seorang Naib Presiden telah memanggil pertemuan di Raub dengan membekalkan peluru-peluru kepada para perwakilan dan bakal perwakilan bagi melaksanakan tugasnya.Mungkin Setiausaha bahagian boleh menrangkannya ataupun menafikan bahawa beliau tidak mendapat apa-apa. Beranikah melakukannya?

Cawangan Kuala Tahan sudah berubah kepimpinannya. Nampaknya yang naik bukanlah dari penyokong ADUN Tahan. Jadi siapakah mereka itu? Bukankah mereka ini dirancangkan untuk mengambl alih kepimpinan oleh pihak yang tertentu? Dalam kata lain mereka disiapkan untuk jadi pencacai dalam pemilihan akan datang. Apakah Ahli Parlimen tidak terlibat?

Di cawangan konon ada pertikaian jumlah kehadiran dan pengundian berbeza. Konon isu orang luar dimainkan dakam pemilihan ketua. Isu mereka menyokong parti lawan dalam PRU13 juga disebut-sebut. Soalnya jika nama mereka ada dalam daftar ahli sahlah meraka itu ahli. Tidak mustahil mereka penyokong parti lawan yang menyusup kedalam UMNO untuk merosakkan UMNO dari dalam.

Di bahagian-bahagianjuga tidak mustahil ada ramai penyokong aparti lawan yang menyusup kedalam UMNO untuk meruntuhkan UMNO dari dalam. Pemimpin pembangkang sangat sedar bahawa tidak mungkin kerajaan ditumbangkan dengan cara menghadapi Pilihanraya, lalu pendekatan yang terbaik adalah menyusup kedalam UMNO.

Jangan kita hairan jika dalam PAU tidak lama lagi ada banyak pertandingan serta provokasi melampau dalam media sosial, semuanya adalah usaha untuk menjatuhkan UMNO. Alhamdulillah jika UMNO masih dapat bertahan selepas PRU14 namun banyak pihak merasakannya tidak begitu. Bukannya faktor Anwar lagi tetapi adalah faktor dalam UMNO sendiri.UMNO Jerantut sudah retak menunggu belah.

Transformasi dalam UMNO Jerantut adalah....pemimpin berubah dan pencacai serta langau politik juga bertukar. Kehidupan rakyat tetap sama seperti dulu. Wakil rakyat yang jelas nampak berubah dulu kereta biasa kini ada 2 kenderaan mewah dibeli tunai? Patut dalam PRU petugas semua 'kering tekak'!.

Wednesday, September 11, 2013

TSUNAMI KEDUA MEDIA SOSIAL JERANTUT?

Nampaknya blog-blog Jerantut sudah aktif semula. Di Pahang Jerantut adalah antara daerah yang banyak melahirkan blogger. Menurut kiraan tidak resmi ada kira-kira 40 buah lama blog yang dikenalpasti. Mujur mereka semua mendiamkan diri menjelang PRU13 lalu, jika tidak tentu akan memberikan impak kepada calon-calon UMNO yang bertanding.Kebimbangan kita adalah blog-blog tersebut lebih banyak mendatangkan mudarat kepada parti dan memudaratkan berbanding memberikan faedah.

Ramai yang berpendapat kebanyakan blog dan laman facebook penyokong UMNO hanya berperanan menjetuhkan sesama sendiri menjelang Mesyuarat Bahagian dan Perhimpunan Agung UMNO akan datang. Dimana mereka semasa PRU lalu, ketika kita dambakan pejuang-pejuang mengekang serangan lawan termasuk Red Bean Army?

Kepimpinan UMNO tentu bimbang peranan para bloggers dan facebookers yang berkemungkinan secara tidak sedar membantu pihak lawan dalam menjatuhkan maruah dan para pemimpin UMNO menjelang PAU nanti. Tidak mustahil akan ujud ramai pencacai politik yang akan berjuang hanya untuk pemimpin mereka yang membiayai mereka tanpa mengambil kira kesan kepada UMNO sendiri.

UMNO sedang menghadapi PAU, DAP juga akan menghadapi mesyuarat semula mereka kerana sah mereka yang kononnya selama ini sangat demokratik tetapi sebenarnya adalah pemerintahan 'kuku besi'. Pas juga akan menghadapi pemilihan mereka selepas itu. Semua mata sedang memerhatikan UMNO. Kestabilan UMNO adalah masalah bagi mereka, justeru tanpa kita sedar ada pemimpin kita yang dilagakan dan ada blogger dan facebooker kita yang diupah untuk menghancurkan.

Ahli-ahli UMNO diperingkat akar umbi juga mestilah bertindak lebih cerdik untuk tidak dijadikan alat dalam merosakkan parti. Cuba hindari sebarang pertandingan jika ianya tidak perlu, jangan jadikan alasan pertandingan sebagai satu-satunya cara bagi menunjukkan bahawa kita mengamalkan demokrasi. Bukan juga tanpa perlawanan bermakna kita tidak demokrasi.

Yang penting, demokrasi atau apapun haruslah mendatangkan kebaikan kepada ahli dan rakyat keseluruhannya. Jangan kita turuti apa yang terjadi di Iraq dulu dan Mesir baru-baru ini. Atas nama demokrasi mereka menentang kerajaan, namun akhirnya apa yang mereka dapati? Segalanya adalah kerosakan dan huru hara. Kita harus sedar, diluar sana negara-negara besar siap siaga dengan penjajahan cara baru, menjahanamkan Iraq hanya untuk minyak dan merosakkan Mesir hanya untuk menjaga kepentingan Israel.

'Ku Lan', Ketua UMNO Bahagian Jerantut jangan ditentang. Ketua Wanita UMNO Bahagian juga jangan usik, beliau sudah banyak lakukan kerja kebajikan untuk UMNO sepanjang PRU lalu, cuma dia tidak pandai mencari nama, atau beliau berjuang bukan untuk nama. Berikan peluang dan ruang untuk bekas Ketua Puteri yang masa depannya masih cerah dan panjang.

Sama-sama kita pastikan kestabilan dalam UMNO Jerantut. Kita mesti bijak memilih siapa yang akan kita undi dan kita curahkan taat setia dan khidmat bakti. Pemimpin yang tamak akan merosakkan parti melainkan memang untuk menjahanamkan parti jika dalam hatinya ada niat untuk menyokong perjuangan lawan.

Hindari terlibat dalam politik wang. Banyak mata yang memerhatikan pemilihan kali ini dan mereka yang mengamalkan politik wang akan dikenakan tindakan tegas oleh pucuk pimpinan.


Monday, September 9, 2013

AMANAT DS NAJIB......  1.

Semalam berkesempatan menghadiri satu program khas dan mendengar amanat DS Najib. Memang kebelakangan ini banyak pihak yang mencerca tindakan DS Najib sebagai PM. Namun apakah kita sedar bagaimana sukarnya untuk membuat keputusan ketika suara bangsa Melayu ini sudah semakin terpinggir akibat perpecahan? Sukarnya membuat keputusan ketika kita tidak ada kekuatan! Mungkin tanpa sedar agenda memburukan PM, BN dan UMNO adalah agenda pihak lawan yang secara halus menyusup dalam jiwa kita.

Kreadibiliti DS Najib ingin dicalarkan menjelang PAU. Mereka sudah tidak mampu menjatuhkan PM dan BN dalam PRU13 dan sedang mengumpul mengumpul segala kelemahan DS Najib menjelang PRU14. Matlamatnya hanya satu, DS Najib mesti dijatuhkan, BN mesti di tumbangkan dan UMNO serta bangsa Melayu mesti pecahbelahkan. Mungkin kita tidak sedar, mereka melakukannya dan kita membantu dari dalam.

Mengambil sebarang tindakan ketika ini bagai menarik rambut dalam tepung, rambut jangan putus dan tepung jangan berselerak. Agenda UMNO mesti diutamakan kerana UMNO membawa perjuangan dan harapan bangsa. Jangan jadi Pak Kadok, Ayam menang Kampong tergadai.

Atas nama demokrasi kita berebut jawatan dalam parti. Sebagaimana atas nama demokrasi rakyat di Mesir dan Syiria menentang kerajaan. Akhirnya atas nama demokrasi dan agenda asing sebuah negara telah hancur begitu saja.

UMNO berdepan sakit 'daibetis' kronik. Pilihan hanya 1, memotong anggota untuk menyelamatkan nyawa, atau membiarkannya yang akhirnya mambawa maut.

 PM memilih dan menentukan calon-calon dalam PRU lalu. Bagaimanapun ahli UMNO yang memilih Katua Bahagian masing-masing. Bagi meminimumkan kerosakan didalam parti, hindari sebarang pertembungan. Jika ada sebarang kekosongan ianya wajar diisi dan wajar adanya pertandingan atas nama demokrasi. Namun menjatuhkan pemimpin sedia ada adalah perbuatan tamakkan kuasa atau tidak sabar menunggu giliran.


2.
Apa rasionalnya Ketua Bahagian dan Wanita Jerantut ditentang? Apakah ini perjuangan parti? Atau hanya perjuangan peribadi serta kepentingan kroni? Setiap kali ada peperangan pasti ada yang terbunuh dan luka. Yang menang sewajarnyalah membuang penderhaka yang dikalahkan. Yang kalah kemudiannya akan meminggirkan diri atau menyeberang ke parti lain. Tidakkah UMNO akan jadi semakin kecil?

Di beberapa cawangan UMNO di Jerantut, untuk terus kekal berkuasa Ketua Cawangannya menyingkirkan ahli-ahli yang berpotensi menjadi Ketua. Bilangan ahli yang dulunya ramai sudah jadi semakin mengecil akibat menyertai parti pembangkang, lalu bagaimana di tahun-tahun akan datang dapat kita menangi PRU dengan ahli dan penyokong yang semakin sedikit? Ahli-ahli baru tidak didaftarkan kerana kebimbangan akan ditentang. Golongan profesional dan bijak pandai dipinggirkan, yang tinggal hanyalah yang 'separuh tiang'. Inikah sikap dan semangat UMNO didalam hati kita?

Jika benar kita inginkan UMNO terus kekal menjadi wadah perjuangan bangsa, jangan ada sebarang pertandingan menentang Ketua Bahagian dan Ketua Wanita (di Jerantut). Itu bukannya agenda perjuangan bangsa. Itu hanyalah agenda peribadi dan kroni. Atau agenda untuk membesarkan 'langau-langau' yang akan mengelilingi bangkai.

Apakah perwakilan dalam Mesyuarat UMNO Bahagian akan datang hanyalah 'jerung-jerung' yang merayakan saat Jong pecah dan menunggu habuan? Membenarkan kata 'Jong Pecah Yu Kenyang'? Inikah perjuangan bangsa yang kita war-war dan agongkan selama ini? Kerana habuankah kita berebut-rebut untuk jadi perwakilan ke Bahagian?

Siapa sebenarnya yang sayangkan UMNO? Orang yang tamakkan kuasa dan menentang? Atau kita yang diberikan ganjaran untuk memilihnya? 'Tidak Melayu Hilang di Dunia', namun Melayu yang ada nanti adalah yang hilang jiwa nuraninya....yang tidak akan mampu meneruskan lagi perjuangan memertabatkan bangsa.

Dalam perjalanan pulang ke KL saya temui soalan tanpa sebarang jawapan; Siapa kata UMNO akan semakin kuat jika pertandingan dibiarkan berterusan? Untuk apa Ketua Bahagian dan Ketua Wanita ditentang? Siapa yang mencaturkannya? Siapa yang menaja dan membiayai kemusnahan ini?

Ketika DAP berusaha keras menutup keburukan dan membendung keruntuhannya, ahli-ahli UMNO pula berusaha memunahkan parti sendiri kerana perjuangan peribadi........Friday, September 6, 2013

KU LAN WAJIB DIPERTAHANKAN


 Kekalkan Ku Lan sepenggal lagi bagi kestabilan UMNO Bahagian


Kiamat UMNO bukan hanya akan berlaku di Jerantut sahaja, ianya berlaku dimana-mana. Cuma dalam kontek ini kita mengkhususkan kepada Jerantut, bahagian dimana kita jadi ahlinya.

Rungutan dari seorang kawan dari sebuah cawangan di Pulau Pinang elok kita jadikan iktibar: Sayap Wanita dan Pemuda sebuah cawangan telah mengadakan mesyuarat tanpa pengetahuan Ketua dan Ahli-ahli Jawatankuasa UMNO Cawangan. Itu dilakukan kerana ingin menaikkan orang-orang tertentu dan menjatuhkan orang-orang tertentu. Pertandingan itu wajar atas nama demokrasi dalam UMNO namun perbuatan mereka itu mampu memecah-belahkan dan menghancurkan UMNO cawangan berkenaan.

Di sebuah cawangan dalam bahagian kita, Ahli Parlimen dikalahkan dan dimalukan apabila tewas dalam Persidangan Cawangan. Kekalahan seseorang boleh diterima bagi setiap pertandingan, cuma bagaimana ianya dikalahkan mungkin boleh dipertikaikan. Kemungkinan juga tokoh yang dimaksudkan itu tidak pernah endahkan cawangannya, tidak pernah komited kepada tugas dan tanggungjawabnya terhadap cawangan.

Bukanlah satu kesalahan atau kejanggalan bila Ahli Parlimen bukan Ketua UMNO Bahagian demikian juga sebaliknya. Ahli UMNO hendaklah melihatnya sebagai 2 perkara yang berbeza. Meletakkan seseorang sebagai calon wakil rakyat adalah hak mutlak pemimpin atasan, nemun mengangkat seseorang menjadi Ketua di Cawangan dan Bahagian adalah hak mutlak ahli-ahli sendiri.

Sebaiknya kita redha pada ketentuan takdir Allah. Ada cita-cita untuk memimpin rakyat itu bagus namun jangan terlalu mengikutkan pandangan penasihat yang akhirnya nyata hanyalah punahsihat yang menjahanamkan kerana tamak dan haloba.

Keharmonian dalam UMNO adalah dengan mengelakan sebarang perebutan. Banyakkan berunding atau muzakarah sesama ahli. Jangan pisahkan atas alasan kem-kem. Ingatlah bahawa UMNO yang telah sangat tua ini sudah banyak kali berpecah-belah. UMNO bukanlah hak milik kekal seseorang tetapi pemimpin hanyalah diamanahkan untuk memimpinnya dalam waktu-waktu tertentu. Allah memberi dan akan mengambil kembali.

Ada pihak yang tidak percaya bahawa UMNO akan punah dan tidak lagi akan memerintah dalam PRU akan datang. Ini bukan ugutan tetapi adalah kenyataan yang tidak mustahil akan berlaku apabila kita asyik berpecah-belah. UMNO jadi semakin kecil dan akhirnya, walaupun kita jadi pemimpin, kumpulan kita yang mengecil itu tidak lagi akan ada suara dan kehilangan kuasa. UMNO dan bangsa Melayu akan jadi minoriti dalam politik negara.

Perwakilan UMNO jadi perebutan kerana mereka melihat akan mendapat 'laba' dari undi yang akan diberikan. Itulah 'mind set' setiap perwakilan, bahkan ada antaranya memang ditaja sejak dari pemilihan peringkat cawangan lagi bagi menentukan kemenangan orang atau kumpulan tertentu. Jadi, bukankah UMNO perwakilan ini antara yang terlibat dalam 'rasuah politik'? Mereka sanggup mengadaikan masuah UMNO untuk kepentingan diri sendiri, jadi siapa yang sayangkan UMNO?

Ada pihak yang suka adanya perlawanan terutama bagi kerusi tertinggi. Mereka bagaikan 'Yu' yang sentiasa mengharapkan 'Jong' pecah, maka timbullah kata; "Jong Pecah Yu Kenyang'.Namun kita lupa apabila semua Jong sudah pecah, lalu bagaimana dapat kita belayar lagi selepas ini?

Pendekatan terbaik dalam UMNO bahagian menjelang Mesyuarat Perwakilan kali ini adalah mengelakkan sebarang pertandingan dengan memberikan sokongan kepada yang masih berkuasa. Dalam kata lain, jangan ditandingi sebarang jawatan terttinggi. Kita hanya akan memilih bagi mengisi mana-mana kerusi yang dikosongkan dengan rela.

Untuk apa Ketua Bahagian ditandingi? Untuk apa juga Ketua Wanita ditentang? Bukankah kerana tamakkan kuasa? Jangan kita membenarkan kata pencacai pembangkang bahawa perjuangan didalam UMNO hanyalah untuk kepentingan diri dan mendapatkanj projek semata-mata. Namun itulah yang jelas kelihatan. Kerana itulah sudah ramai yang menolak UMNO dan menyokong pembangkang.

Percayalah, apa yang kita lakukan pada hari ini akan menentukan sama ada UMNO akan terus kekal atau akan terus lenyap menjelang PRU14 nanti. Ada siap peduli?


Nota kaki:
Blog SPU dibacai dan dirujuk oleh blog-blog Jerantut. Sila rujuk blog WZWH, Borok Politik Weh, Karok dan lain-lain. Ada lebih 40 blog-blog mewakili Jerantut menjadikan Jerantut sebagai bandar dimana teramai blogger di Pahang. Cuma, jadilah yang terbaik, menulis dengan berhemah bukan untuk mengaibkan sesiapa dan niatkan untuk kepentingan UMNO. Pemimpin datang dan pergi, namun apabila UMNO dibuang dari hati rakyat tidak mungkin ia mampu kembali lagi.Wednesday, September 4, 2013

KIAMAT UMNO

Gambar Hiasan dari Laman Facebook


UMNO Cawangan-cawangan hampir sepenuhnya sudah melaksanakan tanggungjawabnya mengadakan Persidangan UMNO Cawangan. Kini UMNO Bahagian-bahagian pula akan berhadapan dengan Mesyuarat UMNO Bahagian.Banyak yang berlaku sekeliling kita dalam melaksanakan proses yang dinamakan demokrasi ini. Semuanya secara tidak langsung memperlihatkan wajah sebenar ahli-ahli UMNO.

Laman media sosial sekarang sudah semakin sesak dan sibuk dengan ahli-ahli UMNO. Mereka yang selama ini menganggap media sosial tidak memberi impak juga sudah menjadi hamba media sosial dengan meng-update status mereka hampir setiap jam. Mereka yang sebelum ini hanya berdiam diri dalam menangkis serangan lawan dalam PRU lalu kini sudah mula menunjukkan belang dalam berperang dan memfitnah serta memburuk-burukkan lawannya didalam UMNO. Apakah orang UMNO hanya kuat bila berperang sesama sendiri, namun jadi pengecut bila berhadapan dengan lawan sebenar? 

Di cawangan-cawangan masih kedengaran kisah cantas-mencantas dan tikam-menikam. Namun itulah hakikatnya, apabila kita menang maka kita menganggapnya wajar tetapi apabila kita kalah maka kita menganggapnya tidak demokratik dan sebagainya. Apakah makna demokrasi hanya apabila kita menang? ....atau kita juga sama sebagaimana  Anu arr dan pembangkang yang menganggap PRU13 tidak bersih ditempat dimana mereka kalah?

Ahli Parlimen yang baru telah tewas dalam Persidangan Agung Cawangannya namun dalam masa sama berhajat bertanding jawatan Ketua UMNO Bahagian. Ahli Parlimen tidak semestinya Ketua UMNO Bahagian, namun Ketua Bahagian semestinyalah ahli UMNO yang kuat dan disokong di cawangannya sendiri. Hanya ahli-ahli di cawangan berkenaanlah yang lebih mengetahui kebenarannya. Apakah selama ini seseorang itu benar-benar komited kepada perjuangan UMNO dan cawangannya atau hanya baru-baru ini menyedari bahawa sudah banyak yang UMNO bantu beliau.

Jika ahli UMNO Jerantut benar-benar sayangkan UMNO sepatutnya semua kerusi-kerusi tidak dipertandingkan kecuali yang dikosongkan. Kenapa Ketua Bahagian mesti ditentang? Kenapa Ketua Wanita mesti dilawan? Yang dikosongkan dan perlukan pengganti adalah Kerusi Ketua Pemuda dan Puteri. Jadi siapa sebenarnya yang gilakan kuasa? Kita tanya diri sendiri dan tanya pencacai dikiri kanan kita juga.

Jika di PRU12 BN Pahang hilang 4 kerusi, manakala di PRU13 BN Pahang hilang 12 kerusi, tidak mustahil PRU14 nanti UMNO dan BN akan lenyap jadi kisah dongeng dan sejarah saja jikalau beginilah sikap ahli-ahli UMNOQ (diulangi UMNOQ). Mungkinkah PAU kali ini adalah kiamat bagi UMNO?

~ ManG

BLOG PUSAKA?

SPU adalah blog yang ramai admin, namun semuanya sudah tidak aktif lagi atas berbagai sebab. Antaranya adalah kerana kecewa terhadap UMNO Bahagian yang tidak langsung melihat kepentingan blog dan media sosial sebagai wadah penyebaran maklumat. UMNO masih lagi ketinggalan dibelakang dengan hanya menumpu kepada media konvensional semata-mata. Tidak menghairankan kerana Ketua Penerangan UMNO Bahagian bukanlah dari kalangan yang terang pandangannya.

Justeru, saya menawarkan kepada sahabat-sahabat yang berminat untuk jadi admin blog SPU, sila hubungi dengan memberikan alamat email untuk di 'invite' sebagai author dan membolehkan memberikan pandangan serta pendapat bagi mentukan halatuju UMNO Bahagian. Nama Penuh tidak diperlukan, memadai hanya dengan alamat email kerana kita tidak perlu mengenali siapa yang menulis, yang diperlukan hanya hasil tulisannya.spu/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Referrer

Ruang iklan untuk disewa

Ruang iklan untuk disewa
SILA KLIK UNTUK KE IKLAN