Makluman: 1/2010

Sebarang maklumat yang ingin disiarkan sila
hubungi email: spu.blogger@gmail.com serta memaklumkan juga di ruangan komen.
Thursday, January 21, 2010

Kelembapan pentadbiran, dimana salahnya?


JERANTUT FERI – Penduduk yang tinggal di bawah pentadbiran Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Jerantut Feri memohon pihak berkenaan membuat pemilihan dan lantikan baru bagi jawatan pengerusi JKKK untuk memudahkan pentadbiran kampung.

Wakil penduduk, Mohd Nawawi Zulkifli, 30, berkata, jawatan pengerusi JKKK diambil alih sementara oleh pengerusi lama setelah beliau melepaskan jawatan untuk memberi laluan kepada kepimpinan baru.

Menurutnya, masalah berkenaan menyebabkan jawatankuasa yang baru tidak dapat dibentuk dan menyebabkan pengurusan kampung terjejas.

“Majoriti penduduk bersetuju dengan pengunduran pengerusi JKKK lama dan mengemukakan pencalonan yang baru.

“Kekosongan jawatan itu menyukarkan pelbagai urusan penduduk termasuklah urusan menandatangani pelbagai borang keperluan sekolah dan urusan lain,” katanya ketika ditemui Sinar Harian.

Kelembapan pihak berkenaan dalam menjalankan tugas memang tidak dapat dinafikan. Di Pejabat Tanah Daerah umpamanya bagi memproses permohonan tanah mengambil masa bertahun-tahun dan terlalu lama. Kita tertanta-tanya apakah yang penjawat awam lakukan di pejabat? Pukul berapa mereka masuk dan apa yang mereka lakukan? Tinjauan rambang saya mendapati purata mereka berada dipejabat hanya kira-kira 4 jam sehari. Ini berlaku dimana-mana pejabat kerajaan yang lain juga. Tidakkah mereka sedar bahawa mereka telah mengkhianati amanah yang diberikan oleh rakyat? Tidakkah mereka sedar bahawa mereka menerima gaji yang tidak halal dan membesarkan anak-anak dengannya?

Banyak lagi kesalahan dan ketidak jujuran yang berlaku dikalangan penjawat awam selama ini. Ada antaranya yang dengan terang menyokong parti pembangkang sedangkan mereka sepatutnya berhkidmat bagi pihak kerajaan. Ini tidak termasuk perbuatan rasuah yang berleluasa disemua peringkat. Akhirnya nanti, kita tidak mampu mengawal kadar rasuah yang tinggi yang meletakkan negara kearah keruntuhan.

Wednesday, January 20, 2010

Grup Blogger Pahang


Subscribe to bloggerpahang

Powered by us.groups.yahoo.comAtas cadangan sahabat blogger Kembara Politik, dengan sedikit usaha blogger bRAVEhEART maka telah diujudkan satu kumpulan Grup Blogger Pahang yang bersatu dan berkongsi maklumat dalam satu laman di yahoogroup di alamat: http://groups.yahoo.com/group/bloggerpahang/

Keahlian terbuka kepada blogger anak pahang atau mereka yang menetap di Pahang serta mempunyai blog yang menulis tentang politik dan semestinyalah yang pro kerajaan.

Sila isikan alamat email sdr diruangan diatas dn klik enter utk memohon menjadi ahli. Kami akan kemudian memohon kenyataan peribadi sebelum mengesahkan menjadi ahli.

Setelah menjadi ahli sdr akan dibolehkan aksess kepada laman grup blogger pahang untuk berkongsi segala maklumat didalamnya.


Terima kasih,

Tuesday, January 19, 2010

PENERANGAN UMNO YANG MASIH GELAP

Pemuda Umno Bahagian: Kalau setakat bermesyuarat saja kemudian gunakan komputer untuk bermain Pokker Face atau Mafia war, emmm! alamat hanyutlah N9 di PRU13 nanti, hehe
Senyap je pemuda?Siang tadi saya bertemu dengan Wan Johari, rakan lama semasa bersama didalam Jawatankuasa Pemuda dulu. Dalam pertemuan singkat itu banyak yang saya perkatakan namun saya memfokuskan kepada peranan media baru dalam peranan dan keupayaannya mempengaruhi penggundi pilihanraya dewasa ini. Saya sarankan beliau untuk menggunakan facebook serta blog terutama dalam mengongsikan pandangan dalam berbagai bidang. Pada saya, ilmu dan pengetahuan harus dikongsikan bukan disimpan didalam hati semata-mata.


Dibawah unit Media Baru Pemuda Umno, beberapa siri kursus penulisan blog telah diadakan dan termasuklah di Kuantan, Pahang beberapa bulan lalu. Tujuannya adalah bagi membantu Biro Penerangan dan memantapkan penyebaran maklumat melalui internet atau dikenali sebagai media baru yang meliputi blog, facebook, friendster, Hi-Five, Tagged dan sebagainya yang mungkin sangat asing kepada orang-orang Umno ini.

Namun selepas beberapa bulan berlalu kita masih tidak melihat adanya kesan dari kursus blog yang diadakan itu malah blogger yang dilatih itu semuanya telah lemas dan tenggelam. Kenapa ini terjadi? Kenapa mereka yang dihantar berkursus secara formal gagal berblog sedangkan banyak lagi orang yang seperti saya ini yang tidak belajar secara formal masih boleh terus bernafas.

Kerana mereka kemungkinan tidak ada asas langsung tentang komputer, tidak biasa dengan internet serta mereka itu tidak berminat terhadap penulisan. Soalnya kenapa kita memilih orang yang salah untuk menyertai kursus sebegini? Jika kita inginkan pohon dan buah yang baik maka tanamlah dengan benih yang baik juga. Nampaknya Umno tersalah memilih calon? Dari 30 peserta kursus langsung tidak ada antara mereka yang menyerlah untuk sampai ke peringkat nasional.

Saya pernah cadangkan supaya Umno dibahagian-bahagian menggilap blogger sedia ada untuk direkrutkan sebagai blogger untuk Umno, tetapi cadangan saya tidak digunapakai kerana pemimpin Umno yang berbudayakan kronism memang enggan mengiktiraf orang lain selain dari dikalangan mereka sendiri.

Untuk pengetahuan semua, ramai juga blogger Pahang yang blog mereka mendapat perhatian umum dan dikunjungi ratusan pembaca dalam sehari. Sekadar menamakan sebahagian; Malaysia - Kingdom of Heaven, Beranikan Hati, BumiYang, YangGambi, AminChenor, Saka Adiwangsa, Kembara Politik, Sri Tri Buana, Warisan@Pahang dan banyak lagi. Bahkan Pahang melalui blog aggregator Gabungan Suara Anak Pahang telah menyenaraikan banyak blog-blog di Pahang dari berbagai kategori penulisan. Mungkin pemimpin Umno dan biro penerangannya pun masih belum tahu akan kewujudan blog aggregator ini.

Penerangan Umno bahagian-bahagian tidak perlu berkursus atau belajar komputer dan belajar berblog, memadailah dengan adanya keprihatinannya dan mendapatkan khidmat-khidmat blogger sedia ada dan memantau mereka serta mendapatkan khidmat mereka sebagai penulis blog bagi Umno bahagian-bahagian. Mungkin masalah utama Umno adalah bukan saja mereka ini tidak celik IT atau Buta IT bahkan mereka ini juga diantara kalangan yang buta hati.
Saturday, January 16, 2010

PERIHAL BLOGGER DI PAHANG

Beruk-beruk ni memang spisis bodoh, dia ingat ada laptop terus boleh pandai buat blog?
Kabel letriknya mana? Broadband ada ka? Blog tu nanti ada orang baca ke?
Hehehe ...Umno..Saya mula berblog dan memantau blog sejak setahun lalu khususnya blog-blog politik. Sejak PRU12 lalu, apabila kerajaan dikejutkan dengan kekalahan dibeberapa negeri ramai membuka mata terhadap peranan IT khususnya penulisan blog terhadap peranan dan pengaruhnya kepada masyarakat.


Sebelum itu pemimpin kerajaan juga memandang remeh terhadap keupayaan blog sehingga ada yang memanggil blogger sebagai ‘beruk’. Namun, masa telah berubah dan mereka yang dulunya memanggil blogger ‘beruk’ kini sudahpun mengupah beberapa blogger bagi percubaannya untuk mendapat populariti dikalangan rakyat dan parti. Bolehlah orang itu kita panggil ‘bapak’ kepada ‘beruk-beruk’ upahanya. (KJ lah tu)Mungkin pembangunan pesat di ibu
kota memberikan peluang lebih kepada penduduknya untuk memanafaatkan sepenuhnya bidang IT. Kerana itu di KL banyak pihak bercakap dan berfikir tentang IT setiap masa. Mereka mengelek laptop ke merata-rata. Mereka celik IT sepenuhnya tanpa mengira peringkat umur dan taraf hidup. Sehingga berlaku dengan hebatnya peperangan IT khususnya blog diantara pembangkang dan pro kerajaan.


Di Pahang, ehek..ehek.. sebagai sebuah negeri yang mundur, jauh dipedalaman dan tercicir dari pembangunan, maka penggunaan IT tidak dipedulikan sangat. Buta IT pun masih boleh berlagak pandai kepada orang-orang kampong sebab orang-orang kampong disini bodoh-bodoh. Ketika Umno bahagian-bahagian di negeri lain memantapkan blog mereka masing-masing, Umno di Pahang masih boleh berkaraoke atau pun bermain pokker face.


Apakah kita yakin kita masih ada pengaruh dan mampu memenangi hati pengundi dalam PRU13 nanti? Apa pula usaha kita dalam menyebar maklumat dan propaganda? Apakah kita mengadakan wayang pacak di kampong-kampong setiap malam setiap tempat? Apakah kita selalu adakah ceramah-ceramah dan taklimat-taklimat? Apakah kita menyebar maklumat melalui blog juga? Jawapannya adalah; tidak! Tidak! dan tidak! Kita tidak berbuat apa-apa, selain dari buat bodoh semata-mata. Inilah Umno kini, yang memilih pemimpinnya bukan kerana kelayakan tetapi kerana imbuhan yang kita dapat. Maka kita telah memilih mereka yang tidak pandai bekerja, tidak mahu bekerja dan bukan kerana tanggungjawab untuk bekerja.


Di Jerantut, Ketua Penerangan mungkin masih dalam kegelapan IT agaknya dan apakah kita pernah peduli ada berapa banyak blog-blog politik? Berapa banyak blog pro kerajaan dan berapa banyak pula blog pembangkang. Berapa aktif blog pro kerajaan dan berapa aktif pula blog pembangkang? Jangan kita pandang remeh pada mereka ini. Jangan kita anggap mereka ini sebagai blogger jalanan kerana tidak ramai pembacanya. Tetapi kita harus takuti mereka ini kerana mereka ibarat api didalam sekam, membakar namun api tidak kelihatan.


Siapakah pemimpin Umno kita yang peduli ini? Saya sudah banyak kali menyuarakan kebimbangan kepada banyak pihak namun mereka hanya memandang sepi. Saya pernah menyuarakan untuk membantu namun tidak dihargai. Blog pihak pembangkang membiak dalam senyap dan semakin bertambah dan mempengaruhi. Mereka juga aktif melawat kawasan pedalaman menemui kaum-kaum asli untuk meraih sokongan. Apakah pemimpin kita lakukan ini?


Kita hanya ada 2 tahun lagi. 2 tahun itu akan berlalu dengan pantas, walaupun kita sangka kita adalah arnab, namun jika kita hanya tertidur sang kura-kura akan dalam diam mendahului kita dan meninggalkan kita. Sejarah di Perak akan berulang di Pahang hanya kerana pemimpin kita leka. Malah Pas telah melancarkan misi tawan Pahang di PRU13 nanti. Apakah pemimpin kita peduli? Kita masih sibuk merebut dan membahagikan harta rampasan perang dan leka menikmatinya bersama bidadari-bidadari…..


Lihatlah blog-blog yang menulis politik di Jerantut dibawah ini. Dari segi bilangan kita sudah kalah dan kita juga kalah dinilai dari segi keaktifannya juga. Di Pahang, blog Pahang Daily Online mencecah pengunjung seramai lebih 1000 orang sehari dan bandingkan dengan blog small talk yang hanya dikunjungi oleh 30 orang sehari. Fikirlah jika kita dari kalangan yang berfikir.


Sebagai asas kepada pengklasifikasian kejayaan sesebuah blog, bolehlah kita bandingkan berdasarkan; 1. Berapa ramai pengunjung sehari (bukan berapa jumlah keseluruhan pengunjung, kerana kaunter boleh dimulakan dengan apa jumlah sekalipun. Jadi jangan hairanlah jika sebagai contoh blog small talk, pengunjung sehari prurata 30, blog bermula dari Mac.2008 berdasarkan profile, tapi di dakwa bermula 1.Jan.2009 dengan keseluruhan pengunjung menceceh 60,972 orang pada 14 Dis.2009). 2. Berapa ramai follower. 3. Di-link-kan dari blog-blog lain 4. Bilangan komen pengunjung.


Pro Kerajaan:

http://pemudaumnojerantut.blogspot.com/

http://pemudapsjauna.blogspot.com/

http://psjauna.blogspot.com/


Pembangkang:

http://n9tahan.blogspot.com/

http://www.mtdpulautawar.blogspot.com/

http://pemudajerantut.blogspot.com/

http://pasjerantut.wordpress.com/

http://jerantut-pahang.blogspot.com/

http://www.nazrichik.com/

http://persatuanbeliakgsom.blogspot.com/


Bagaimanapun tidak semesti berkelulusan dalam akademik boleh menjamin menjadi blogger yang baik. Tidak semesti blog seorang pemimpin menjadi blog yang lebih popular. Tidak semesti yang baik juga akan jadi yang popular. Sepertimana juga tak semestinya hanya tamat tingkatan 3 tak boleh menjadi pemimpin dan ahli dewan undangan negeri. Yang pasti, penulis blog juga punya satu keistimewaan yang bukan mampu dimiliki oleh semua orang. Selebihnya, kita dapat lihat blog mana yang boleh diklasifikasikan sebagai blog syok sendiri. Hehe! Pemuda Umno Jerantut, ada nak kata apa-apa? Ooo! Jawatan Ketua Penerangan boleh ditukarkan kepada jawatan Ketua Kegelapan Umno Bahagian, apa kata Hj Nazlan?


Kepada orang-orang kampong, jangan bimbang kerana jika Umno kalah pun kita masih hidup dalam keadaan yang sama juga sebagaimana semasa Umno mencapai kemenangan. Kepada Umno Jerantut, kalau tak ada orang lain yang boleh beri penerangan mengenai blog, bolehlah jemput saya secara sukarela. Tak perlukan bayaran, Cuma bawaklah sedikit pengeras, kalau setakat pelembik tak payahlah. Pengeras tu macam biasalah, ayam dara tapi kalau tak pun, bawak anak dara pun boleh lah juga, hehehe!


Masa memperbodohkan orang-orang kampong sudah berakhir ~ Spu/

Thursday, January 14, 2010

PEMIMPIN MELAYU TIDAK MEMBELA BANGSA MELAYU

Hasil usaha halal titik peluh para petani,
yang mentedarah haram tu orang-orang haramjadah di atas sana
Cerita ini mengenai Jerantut. Daerah yang terbesar dan antara yang terpencil serta tercicir. Kemajuan jangan cakaplah, sebab nanti hati akan sakit bila mendengarnya.


Ini mengenai tanah di Kampong Binjai, Lata Kasah. Penduduk telah mengusahakan tanah secara berkumpulan seluas 50 ekar, mulanya atas nama padang ragut kemudiaannya meneroka tanah berkenaan dengan sebahagiannya di tanam tanaman kontan seperti pisang dan serai. Disamping itu ada juga yang menanam dengan tanaman kekal buah-buahan. Usaha ini telah dilmulakan hampir40 tahun lalu.


Apa yang mendukacitakan adalah apabila ada antara peneroka tanah berkenaan ingin memohon secara resmi tetapi mereka telah diberitahu bahawa tanah berkenaan telah dipohon dan diluluskan kepada sebuah syarikat yang khabarnya di miliki oleh bukan bumi bagi tujuan ladang ternakan.


Kemusykilan penduduk itu adalah kenapa tanah itu tidak diluluskan kepada mereka ynag telah lama mengusahakannya? Apakah ada konspirasi atau tumbuk rusuk kerana mereka mengsyaki ini berlaku. Seperti semua maklum, pejabat tanah dan daerah memang telalu lembab menjalankan tugas sebagai kakitangan awam. Memang banyak kita dengar kes-kes dimana orang Melayu tidak mendapat layanan sewajarnya sedangkan bangsa cina diberikan layanan istimewa. Ini semua adalah berkaitan dengan rasuah.


Mungkin ada yang masih ingat, beberapa tahun lalu ada seorang pegawai bahagian tanah yang terpakas ditukarkan ke Putra Jaya kerana terlibat dengan rasuah yang membabitkan kelulusan tanah-tanah. Sebelum itu beliau bertugas di Temerloh dan telah ditangkap oleh sekumpulan kontraktor dan mengikatnya semalaman di jirat cina kerana tidak puas hati dalam pembahagian kerja-kerja kontrak serta meminta suapan yang terlalu tinggi.


Siapakah sebenarnya yang boleh lagi kita harapkan untuk membela nasib orang Melayu? Ahli-ahli politik sudah dikuasai oleh saudagar-saudagar bangsa Cina, penjawat-penjawat awam pun demikian juga terpakasa akur kerana telah dirasuah. Lihatlah pembangunan di Jerantut, semuanya memberikan keuntungan kepada bangsa Cina dan orang Melayu semakin tertindas dan terpinggir. Inikah nasib bangsaku yang hanya mementingkan diri. Mereka adalah antara pemakan bangkai saudaranya sendiri. Mereka ini membesarkan anak-bini dengan usaha yang haram, mereka akan mendapat balasan dan seksaan dibumi ini seperti mana mereka lakukan kepada bangsa mereka dan mereka akan menerima azab dikubur nanti serta diakhirat dengan sebesar-besar siksaan.


Penjawat awam perasuah ini, apakah mereka ini hanya orang-orang Umno saja? Tidak, yang menyokong Pas dan PKR pun ada juga terlibat. Jadi, jangan hanya salahkan Umno semata-mata kerana ini bukan berkaitan dengan ideologi politik sebaliknya soal hati dan jiwa seseorang individu itu sendiri.


Harap Perkasa Jerantut akan mengambil sikap prihatin terhadap isu ini bagi menunjukkan komitmen Perkasa untuk membantu orang-orang Malayu. En. Adzlan, orang Melayu mengharapkan usaha kamu membela mereka. Tuan Pegawai Daerah mesti tegas dalam menjalankan tugas, jika rasa tidak upaya sila berundur tetapi jangan biarkan bangsa Melayu ditindas. Banyak lagi kes-kes mengenai tanah akan ditulis untuk pengetahuan umum nanti. Nantikanlah.spu/

Tuesday, January 12, 2010

UMNO DIBENCI KERANA PEMIMPIN

Tokey babi pun boleh gemuk kalau berniaga 5 tahun tak bayar sewaPRU13 semakin hampir, apakah Umno semakin pulih dan diterima masyarakat? Dari beberapa kajian rambang, masyarakat masih belum dapat menerima Umno kembali. Pembangkang seperti Pas dan PKR masih mendapat perhatian rakyat terutama di Jerantut. Masih banyak yang Umno perlu baiki terutamanya sikap pemimpinnya sendiri. Pemimpin Umno disemua peringkat harus berubah, dan berubah dengan segera.


Ketua Umno dicawangan harus lebih jujur dengan menerima sesiapa saja menjadi ahli tanpa mengira kroni bagi tujuan menjaga kepentingan untuk terus berkuasa sebagai ketua cawangan. Umno cawangan bukan milik keluarga. Jangan si-ayah jadi Ketua Cawangan, emak jadi Ketua Wanita, anak lelaki jadi Ketua Pemuda dan anak perempuan jadi Ketua Puteri. Menantu jadi Ketua Penerangan dan adik jadi Setiausaha. Orang lain disekat dari jadi ahli kerana nak jadikan Umno warisan turun temurun.


Di Bahagianpun demikian juga. Ketua bahagian harus lebih prihatin dan ambil peduli kepada ahli-ahli diperingkat cawangan dengan selalu melawat cawangan. Berumah tanggalah di Jerantut selaku Pemimpin Bahagian Jerantut bagi membolehkan rakyat menemui dan mengadu kesusahan. Ini yang rakyat inginkan. Bila kita prihatin kepada rakyat, maka rakyat akan membalas di pilihanraya nanti.


Pemuda patut lebih peka kepada peranan media baru dan berusaha gigih bagi menentang dakyah lawan dengan menggunakan medium internet iaitu melalui blog, facebook dan sebagainya. Pejabat Ketua Pemuda jangan saja dijadikan sebagai pusat permainan Pokker Face semata-mata, tapi gunakanlah internet dengan lebih berfaedah. Tingkatkan pembaca diblog pemuda bahagian. Kalau setakat 3 orang pengunjung dalam masa sehari, lebih baik tutup saja laman blog berkenaan. Berusaha dengan lebih bersungguh-sungguh. Kalau tak tahu belajar pada yang tahu, kalau bodoh belajar dari yang pandai.


Seorang berjawatan didalam Wanita Umno dimaklumkan atas kapasitinya itu menjalankan perniagaan Rumah Rehat, namun sejak dari 5 tahun lalu tidak pernah membayar sewaan bahkan wang pendahuluan juga masih belum dilunaskan. Dalam mesyuarat, Ahli Majlis Daerah telah menyuarakan agar kontrek ditamatkan namun pihak majlis tidak berani mengambil tindakan. Kita harap Tuan Yang Di Pertuan Majlis bertindak lebih berani kerana rakyat memerhatikan ini selama ini. Kalau YDP rasa kurang berani, mungkin dia boleh berangkat ke mana-mana tempat lain. Kita hanya ingin pemimpin yang berani.


Apakah tindakan tidak dapat diambil ke atasnya hanya kerana dia berjawatan didalam Wanita Umno Bahagian? Umno Pahang tidak mampu mengambil tindakan? Bagaimana Umno Malaysia? Inikah keadilan untuk rakyat? Kita berharap pihak berkenaan akan mengambil tindakan segera sebelum perkara ini dirujuk ke pihak lebih tinggi lagi. Bagaimanapun, kita mengucapkan syabas kepada Naib Ketua Bahagian yang bersungguh-sungguh memperjuangkan isu ini dan meminta pihak Majlis mengambil tindakan tegas. Kita lihat siapa yang ada telur dan telur siapa lebih besar?


Kita ingin bertanya, apakah dalam Umno ada 2 taraf keahlian dan 2 undang-undang yang akan menghukum golongan marhaen dan melindungi golongan elit? Satu Malaysia semakin nampak cemar kerana pemimpin Umno yang sebegini. Mungkin teori RAHMAN itu benar dan Najib adalah pemimpin Umno yang terakhir jadi PM dan akan berakhir segera iaitu pada PRU13 nanti.


~spu/

Wednesday, January 6, 2010

Perkasa Jerantut memperkasakan Melayu yang layu
Pertemuan dengan kawan-kawan mengenai penubuhan Pribumi Perkasa Jerantut. Banyak pihak dari banyak latarbelakang terlibat. Semua setuju bahawa Melayu mesti bersatu demi memperjuangkan dan memartabatkan bangsa Melayu. Gerak kerja sedang disusun untuk tujuan itu.

Selesai pertemuan kami sambung sembang-sembang di gerai corner depan Pasar Jerantut. Banyak yang dibincangkan namun ketetapannya adalah Melayu mesti bersatu dan Perkasa adalah platform untuk perjuangan ini. Umno dan Pas sudah tidak boleh diharapkan lagi kerana merekalah penyebab kepada perpecahan.

Kami juga sependapat supaya mereka yang terlibat dengan politik tidak menyertai pertubuhan ini secara aktif kerana itu akan menjejaskan reputasi Perkasa sebagai sebuah entiti NGO. Rakyat masih melihat bahawa pemimpin Pas dan Umno sebagai hanya mementingkan diri dan kroni masing-masing sahaja, dan pemimpin Umno terutamanya masih dengan sikap bodoh sombong mereka.

Selain dari tidak mahu mendengar pandangan rakyat mereka juga enggan menerima orang lain yang dianggap lebih tahu dari mereka dan ini yang membuatkan Umno sentiasa tinggal dalam kebodohan. Apakah Umno akan berubah sebelum PRU13 nanti? Atau rakyat akan mengubah dan menolak mereka sebagai satu hukumkan kepada mereka.

Turut serta malam itu adalah beberapa orang kawan dari Pergerakan Pemuda Umno yang turut mempertikaikan tentang peranan blogger Umno peringkat bahagian sendiri yang masih belum keluar dari cengkerang. Beberapa pusat ICT di Jerantut patut dijadikan muzium atau bengkel baik pulih roh pemimpin yang dah mati itu. Harap perkasa Jerantut mampu memulihkan dan memperkasakan Melayu yang sudah layu.

Tahniah dan syabas kepada Sdr. Adzlan Zakaria selaku pemimpin perkasa Jerantut. Pikullah tanggungjwab dengan jujur dan ikhlas, insyallah akan berjaya.

Satu pandangan untuk pengerusi Perkasa negeri-negeri, janganlah nanti Perkasa dijadikan bengkel untuk baikpulih tokoh-tokoh politik yang sudah di reject. Jika mereka yang demikian diambil dalam Perkasa, maka perkasa akan menjadi seperti Umno lagi dan mengulang sejarah sama. YDP Perkasa Pahang, sila ambil perhatian.
spu/


Tuesday, January 5, 2010

UMNO AKAN TERUS DIPINGGIRKAN SEBAGAIMANA PEMIMPINNYA TERUS SOMBONG

Kami butuh pemimpin, bukan pemimpin butuh


Seronoknya kehidupan sebagai orang biasa, berada ditengah-tengah rakyat dan berpeluang mendengar keluhan mereka;

Saudara-saudara saya dari Ulu Tembeling menyuarakan keresahan kerana kenaikan harga gula. Mereka pun tau bila harga gula naik ada harga barangan lain akan turut naik. Tapi mereka tidak tau dimana tempat mereka hendak mengadu. Nak jumpa pemimpin kena tunggu PRU13 nanti.

Ramai kata pemimpin kita sombong. Blog Beranikan Hati menghentam Umno sebagai parti untuk golongan elit dan korup. Ada yang kata pemimpin Umno akan menyembah bumi bila tiba PRU dan akan mendongak langit selepas itu. Kasihan nasib orang Melayu di kampong-kampong ditipu bangsa sendiri.

Pemimpin besar kepala dan bangga diri ini sudah menjadi resmi. Tak boleh nak dinafikan lagi. Dalam penulisan blog juga berlaku diskriminasi. Pemimpin yang kononnya bercakap kecil tetapi berkepala besar, tak menghargai blogger lain dan menganggap merekalah yang agung dan tak menghargai blogger lain.

Sedangkan diblog pembangkang blog-blog blogger pahang di-link-kan dari blog mereka kerana mereka hargai orang lain, tetapi tidak bagi pemimpin kita. Tak ada blog dari blogger Pahang yang dihargai mereka untuk di-link-kan dari blog mereka. Ya, mereka pemimpin yang berpendidikan tinggi yang miliki kelulusan BS (bukan BSc.)

Inilah pemimpin Umno yang tidak pernah ingin mengubah sikap mereka. Saya cadaangkan kepada blogger seperti warisan pahang,aminchenor,beranikan hati,yanggambi,seratah, jurirakyat dan lain-lain lagi supaya berhentilah dari bermimpi. Umno tak akan hargai usaha saudara semua. Dan buangkan jugalah link blog pemimpin Umno itu dari link blog saudara kerana tidak perlu hargai mereka yang tidak hargai kita.

Saya juga sudah membuang mereka dari list saya. Kita baca blog ini mungkin lebih baik dari baca blog cakap kecil kepala besar. (Klik sini) Hidup Pahang Daily Online (Klik sini)
Monday, January 4, 2010

INI BARU PEMUDA UMNO YANG ADA TELOR

Sdr Amin, Naib Ketua Pergerakan Pemuda Umno Bahagian Maran.
Ini baru namanya pemimpin dan orang perjuangan.1. Berikutan mahkamah meluluskan pengunaan kalimah Allah bagi lain-lain agama selain Islam baru-baru ini, banyak pihak yang menyuarakan ketidak-puashatian mereka. Perkasa anatara yang terawal menyatakan bantahannya, namun kita masih belum mendengar dari parti-parti Melayu sama ada yang menperjuangkan Melayu atau Islam. Kemana merka bersembunyi? (jika tidak silap saya, perbetulkan jika salah)

2. Umno pun masih belum membuat kenyataan resmi (?). Namun usaha Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Maran ini harus diberikan penghormatan tinggi. Seorang pemimpin yang memandang jauh dan bertanggungjawab kepada parti dan rakyat yang diwaklinya. Saya mengenali Naib Ketua Pergerakan Pemuda Umno Bahagian Maran secara peribadi dan sangat menghormati beliau.

3. Pemuda Umno bahagian kita? Bangun! Bangun! Bangun! Zzzzzzzzzz!!SURAT TERBUKA KEPADA PM


KEPADA :
YAB DATO SERI MOHD NAJIB BIN TUN ABDUL RAZAK
PERDANA MENTERI MALAYSIA
MERANGKAP PRESIDEN PERTUBUHAN KEBANGSAAN MELAYU BERSATU

PENGGUNAAN NAMA ALLAH OLEH PENGANUT KRISTIAN UNTUK PENULISAN MEREKA

1. PERTAMANYA KAMI MENGUCAPKAN SALAM DAN SEJAHTERA KEPADA YAB DATO SERI DAN DIDOAKAN YAB DATO SERI SENTIASA DALAM RAHMAT ALLAH SENTIASA DAN SENTIASA DIBERI KESIHATAN YANG BAIK UNTUK MEMIMPIN NEGARA MALAYSIA YANG TERCINTA INI.

2. DUKACITA DIMAKLUMKAN KEPADA YAB DATO SERI PIHAK KAMI MERASA AMAT TERSINGGUNG DAN MARAH DENGAN KEPUTUSAN YANG DIBUAT OLEH MAHKAMAH TINGGI BERHUBUNG DENGAN PENGGUNAAN NAMA ALLAH OLEH PENGIKUT AJARAN KRISTIAN DI MALAYSIA BARU-BARU INI. PERKARA NI TIDAK SEPATUTNYA BERLAKU KERANA PERLEMBAGAAN MALAYSIA TELAH JELAS MENERANGKAN BAHAWA ISLAM ADALAH AGAMA RASMI NEGARA DAN AGAMA LAIN ADALAH DILARANG UNTUK DIKEMBANGKAN DIDALAM NEGARA INI. SEBAGAI HAKIM YANG BERTANGGUNGJAWAB SEPATUTNYA HAKIM TERSEBUT TIDAK MEMBUAT KEPUTUSAN YANG BOLEH MENCEMARKAN KEDUDUKAN AGAMA ISLAM SERTA MENGGURIS HATI UMAT ISLAM DI MALAYSIA DAN SETERUSNYA TIDAK MENGHORMATI PERLEMBAGAAN MALAYSIA SENDIRI. BAGAIMANAPUN PIHAK KAMI TIDAK AKAN MENGAMBIL TINDAKAN KEPADA HAKIM TERSEBUT KERANA MENGHORMATI UNDANG-UNDANG NEGARA DAN INSTITUSI MAHKAMAH ITU SENDIRI.

3. KEDUANYA PIHAK KAMI MERASA KECEWA DENGAN KELEMAHAN KERAJAAN YANG DIPIMPIN OLEH YAB DATO’ SERI YANG JELAS GAGAL UNTUK MEMARTABAT DAN MENJAGA KEDUDUKAN ISLAM SEBAGAI AGAMA RASMI KEPADA PERSEKUTUAN INI. TELAH DIPUTUSKAN OLEH KEPIMPINAN TERDAHULU SEJAK TAHUN 1980AN LAGI BAHAWA PERKATAAN ALLAH ADALAH HAK MILIK PENGANUT BERAGAMA ISLAM DAN AGAMA LAIN ADALAH DILARANG MENGGUNAKANNYA. KELEMAHAN PENTADBIRAN KERAJAAN YAB DATO SERI MENJAGA AMANAH YANG TELAH DIPERTANGGUNGJAWABKAN ADALAH SESUATU YANG TIDAK BOLEH DITERIMA KERANA YAB DATO SERI BERTANGGUNGJAWAB SEPENUHNYA. PADA PENDAPAT KAMI ADALAH TIDAK SEPATUTNYA ISU INI DI BICARAKAN DI MAHKAMAH SIVIL APATAH LAGI DIADILI OLEH PENGANUT AGAMA KRISTIAN SENDIRI YANG SUDAH TENTU AKAN TIMBUL PERASAAN BERAT SEBELAH DALAM PENGHAKIMANNYA. OLEH YANG DEMIKIAN SECARA TIDAK LANGSUNG JUGA PIHAK PENTADBIRAN YAB DATO SERI JUGA TIDAK MENGHORMATI DAN MEMARTABATKAN PERLEMBAGAAN NEGARA ITU SENDIRI DANLEBIH MALANG LAGI GAGAL MENJAGA KESUCIAN ISLAM ITU SENDIRI.

4. SETERUSNYA KAMI INGIN MELAHIRKAN RASA TIDAK PERCAYA KEPADA MENTERI DALAM NEGERI YANG MENJAGA MASALAH KESELAMATAN NEGARA DAN KESUCIAN AGAMA ISLAM YANG AGAK PERLAHAN DALAM TINDAK TANDUKNYA MENJAGA KELUHURAN PELEMBAGAAN. BANYAK ISU-ISU YANGPANAS YANG GAGAL DITANGANI DENGAN BAIK SEHINGGALAH KEPADA ISU PENGGUNAAN “ALLAH” BAGI AGAMA KRISTIAN DI MALAYSIA. KAMI TIDAK MAHU KEPADA MENTERI YANG HANYA PANDAI BERCAKAP TETAPI GAGAL MELAKSANAKAN TUGASNYA DAN TUNDUK PADA TEKANAN PIHAK-PIHAK YANG TERUS TERANG MENCABAR PERLEMBAGAAN NEGARA.

5. PIHAK KAMI JUGA BERHARAP AGAR YAB DATO’ SERI DAPAT MERAFAK SEMBAH MAKLUM DAN MEMOHON BANTUAN KEBAWAH DULI YANG MAHA MULIA YANG DIPERTUAN AGONG SELAKU KETUA AGAMA ISLAM AGAR DAPAT MEMBUAT KEPUTUSAN BERSAMA MAJLIS RAJA-RAJA AGAR POLIMIK INI DAPAT DIHENTIKAN SEGERA DAN KESUCIAN AGAMA ISLAM AKAN TERBELA DIBUMI BERTUAH MALAYSIA INI. SELAKU RAKYAT DIBAWAH LEMBAYUNG PEMERINTAHAN TUANKU PIHAK KAMI MENJUNJUNG KASIH AKAN KEPRIHATINAN KEBAWAH DULI TUANKU DAN YAKIN SEPENUH HARI BAHAWA KEBAWAH DULI TUANKU AMAT MENGAMBIL ATAS BERAT ISU INI. OLEH YANG DEMIKIAN KAMI MEMOHON SUPAYA YAB DATO SERI SEGERA MENGADAP KDYMM YANG DIPERTUAN AGONG UNTUK MENYELESAIKAN ISU INI.

6. PIHAK KAMI JUGA BERJANJI KEPADA YAB DATO SERI BAHAWA KAMI TIDAK SEKALI-KALI AKAN MELANGGAR UNDANG-UNDANG MAHUPUN MEMBELAKANGKAN PERLEMBAGAAN NEGARA DALAM SEGALA TINDAK TANDUK KAMI TETAPI KAMI TIDAK RELA AGAMA ISLAM DIPERSENDA DAN DIPERLEKEHKAN OLEH SESIAPA JUGA.

7. TERIMA KASIH ATAS KEPRIHATINAN YAB DATO SERI DAN KAMI MENDOAKAN AGAR YAB DATO SERI AKAN MELAKUKAN YANG TERBAIK DEMI AGAMA, BANGSA DAN TANAH AIR TERCINTA INI.

KHAIRUL AMIN BIN OSMAN
PEMANGKU KETUA,
PERGERAKAN PEMUDA UMNO BAHAGIAN MARAN, PAHANG
2HB JANUARI 2010

Sunday, January 3, 2010

UMNO DAN BLOG

YAB,YB, Datuk-Datuk, dengan hormatnya dimaklumkan bahawa
inilah permulaan untuk membina sebuah laman blog.
1. Saya beberapa kali menulis mengenai internet dan blog. Mengenai pemimpin Umno yang tak pernah mendengar dan tak peka kepada saranan kepentingan blog kepada parti. Memang pemimpin Umno tidak peka, malahan pekak badak.

2. Pembangkang telah menggunakan kaedah ini dengan jaya dalam PRU12 lalu dimana berjaya menjatuhkan beberapa kerajaan negeri. Pihak pembangkang juga berjaya menguasai internet dan blog dimana banyak blog-blog yang boleh dicapai adalah dari penyokong pembangkang.

3. Di Pahang, Pahang Daily Online berjaya meguasai pembaca-pembaca blog dengan menerima anggaran lebih 1000 pengunjung sehari. Selain itu antara yang tercanggih dengan menggunakan kaedah video klip bagi menyampaikan berita bagi pihak TV Selangor. Di Pahang, Umno Pahang apa ada?

4. Banyak pihak mencadang itu dan ini tetapi kerajaan Pahang masih membisu. Mungkin diam mereka itu diam ubi. Atau juga mungkin diam mereka itu diam penggali benggali.

5. Di Jerantut, Pas serta penyokong pembangkang ada beberapa laman blog yang aktif yang dihubungkan (link) dari blog-blog ternama bagi memudahkan capaian. Umno Bahagian masih diam.

6. UMB (Unit Media Baru) dan Kerajaan Negeri (Datuk Sam) telah adakan kursus blog tetapi kemana mereka? Jangan kata salah ajar atau salah pilih orang yang di ajar. Kalau tukang masak dihantar kebarisan hadapan untuk berjuang sebagai tentera, apa akan jadi? Berkawad pun belum tentu. Untuk kursus blog jika yang dihantar buta komputer macamana nak berblog?

7. Dari sumber dalaman, dipejabat seorang pemimpin dibahagian ramai kakitangan yang menggunakan komputer dan internet. Maka pemimpin berkenaan banggalah kerana anak buahnya cekit komputer dan celik IT tanpa mengetahui bahawa anak buahnya hanya bermain poker face di facebook - huhu!

8. Memang susah hendak membetulkan Umno dari dalam kerana pemimpinnya kebanyakan berpelajaran tinggi-tinggi yang menebihi awan. Ada yang lulusan luar negeri. Ada yang sijil pun dibeli. Ada yang miliki Phd dan Bs (bukan Bsc.) (Bs = Bodoh Sombong,). Biarkanlah luncai terjun dengan labu-labunya.


Saya salinkan sepenuhnya dari blog DepaKata berserta komen pembacanya:
-------------------------------

02 JANUARY 2010

FACEBOOK? HIDUPKAN KOMPUTER PUN MASIH BUTA!

http://depa-kata.blogspot.com/2010/01/facebook-hidupkan-komputer-pun-masih.html

Bila Shahidan Kassim mencadangkan agar ahli-ahli politik UMNO bergiat cergas di laman sosial seperti Facebook, ada sesuatu yang menggelikan hati. Shahidan Kassim barangkali hanya tahu tentang Facebook tetapi tidak tahu tentang Tagged, Myspace, Group Communities dan sebagainya, malahan forum-forum politik yang sangat bercambah di internet. Boleh jadi hanya disebabkan Facebook diiklankan di televisyen, barulah dia tahu tentang Facebook.

Tak kisahlah tu... cadangan Shahidan Kassim tu nampak dan kedengaran seperti sangat bagus....

Cuma seperkara yang nak ditanya... berapa kerat daripada ahli-ahli politik atau lebih tepat, para pemimpin UMNO yang sangat celik komputer dan internet, meskipun Mahathir Mohammad pada zaman pemerintahannya telah memberikan kebebasan sepenuh-penuhnya kepada internet untuk berfungsi di negara ini tanpa sebarang sekatan lebih satu dekad lampau.

Ada setengah pemimpin UMNO, cerita bab komputer bukan main... saran sana, syor sini, cadang sana, buah fikiran kat sini. Malangnya pemimpin UMNO tersebut, jangankan masuk laman sosial, nak hidupkan komputer pun tak tahu butang yang mana satu. Bila dah dihidupkan dan proses untuk sampai ke Window berlaku, hanya mata terkelip-pok, kelip-pok, macam katak tertelan kapur. Nak tanya malu, tak tanya, tak tahu apa benda.... dan bila dah masuk ke Window, dah tak tahu nak klik yang mana satu... almaklumlah, kat wayang, orang putih yang terer main komputer, sekadar tekan-tekan atas keyboard...

Inilah sindrom yang melanda beberapa orang pemimpin UMNO. Dunia blog, portal berita, laman sosial sudah jauh dikuasai oleh PAS dan gerakan Reformasi, sedangkan para pemimpin UMNO masih lagi duduk di takuk lama. Berbanding penggunaan akhbar, buku dan tabloid, golongan muda lebih serius dan berminat dengan penggunaan Internet dan ini seharusnya digunakan semaksimumnya. Dan apabila ada gambar anak-anak ahli politik yang buat tak senonoh, minum arak, berpeluk dengan anak dara orang yang bogel dadanya di atas katil di dalam bilik... faham-fahamlah... tak payahlah nak tuding kat orang lain, kalau kepala botak sendiri pun tak mampu nak fikir macam mana nak ajar anak lelaki sendiri.

Dan tak perlulah nak buat peraturan atau protokol tertentu kerana internet adalah akhbar bebas yang menyiarkan semua pendapat tanpa sebarang sekatan dan tapisan. Kalau dalam akhbar, bolehlah sekat tapi kalau sudah teringin ke dunia maya, bersedia sajalah untuk menjawab....

Generasi pengundi baru sebenarnya teringin nak berinteraksi dan berdebat atau bertekak dengan ahli-ahli politik yang sering mendabik dada, merekalah yang terbaik di kalangan rakyat negara ini. Inilah masanya untuk berinteraksi sepenuhnya dengan golongan pengundi, sama ada untuk memikat pengundi baru, mahupun untuk mengekalkan undi sedia ada, apatah lagi memperkenalkan dasar-dasar baru mereka.

Zaman protokol sudah lama berlalu. Zaman sambut menteri dengan kompang dan paluan gendang pun akan berakhir tidak lama lagi....

-----------------------

3 Comments

Close this windowJump to comment form
Blogger eXception said...

Mcm-2 la cadangan... Guna Facebook la... Blackberry laa... Tak guna jugak... Kalo buta IT, buta teknologi...

eXception - Bukan Sekadar Blog Picisan

2/1/10 10:33 AM

Anonymous Anonymous said...

Dulu saya pun buta komputer gak. Skang dah agak ok lah sebab blaja dgn anak buah kat opis. Maklumlah orang lama. Berckp pasal cdgan sahidan ni mmg bagus dan saya amat lah bersetuju sgt. Tapi masalah nya dalam UMNO ni jgn kata pemimpin yg dah senior yg dak pemuda pun masih ramai yg buta IT.Kat kpg saya ni adalah bangunan pusat IT. Mmg sedap lah didengar tapi berfungsi time majlis perasmian jer. Lepas itu terbiar mcm tu je. Dgrnya ada 2 buah komputer tapi skang ni dengarnya dah masuk kat umah Ketua Wanita UMNO Cawangan. Satu lagi entah kemana. Yalah nak beroperasi mcm mana line internet pun tak ada kat pusat tu. Dalam UMNO yg cerdik IT ni dak puteri. Sebab tu bila Pilihanraya urusan semakan pengundi UMNO/BN dibuat sepenuhnya oleh puteri. Dak pemuda tak leh harap. Maj tau merempit dan minta peruntukan jer. Yalah majoriti dak pemuda UMNO blaja takat SPM jer. Sebab tu dak puteri UMNO tak selira DGN dak pemuda UMNO.

2/1/10 11:35 AM

Anonymous Anonymous said...

dia patut cuba 'f..kbook' baru ada ramai pengunjung!

2/1/10 12:05 PM


------------------------------------

Friday, January 1, 2010

KONTREKTOR UMNO PAHANG KECEWA

1. Mereka adalah kontrektor sepenuh masa. Mereka juga penyokong Umno dan dan berjawatan di peringkat Bahagian. Mereka dijanjikan sesuatu sewaktu undi mereka dirayu. Tapi akhirnya, bukan sahaja mereka tidak mendapat kontrek berkenaan, bahkan tidak juga dapat kepada ahli Umno dan penyokong Umno. Kontrek berkenaan diberikan kepada penyokong parti pembangkang, Pas dan PKR. Adakah ini kerana memujuk mereka atau kelalaian dan tiada pemantauan sehingga segala projek diagihkan sesama pembangkang oleh talibarut dalam agensi kerajaan.

2. Rata-rata mereka ini memendam rasa kecewanya terhadap no 2. Jika ekonomi mereka menguncup bagaimana kelak mereka akan menyokong no 2 dan BN dalam PRU13 nanti? Siapa nak jawab soalan maut ni? Hehe! Umno sesama Umno menipu. Penyokong pembangkang semakin mantap dan kukuhkan ekonomi mereka sebagai persiapan PRU13 nanti. Hah! Lawan lah kamu sorang no 2, kami nak beli beras pun dah tak ada duit. Harga gula dah tambah. Darah kami pun dah naik ni.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Referrer

Ruang iklan untuk disewa

Ruang iklan untuk disewa
SILA KLIK UNTUK KE IKLAN