Makluman: 1/2010

Sebarang maklumat yang ingin disiarkan sila
hubungi email: spu.blogger@gmail.com serta memaklumkan juga di ruangan komen.
Tuesday, December 22, 2009

Melayu tak perlukan parti seperti UMNO dan Pas....

Ini untuk kita


Bencana Alam yang melanda hati Melayu yang tamak haloba


Betul Tok Guru, sokong UMNO haram, sokong Pas pun haramjadah1. Beruntunglah pemimpin Pas kerana menyedari serta mengiktiraf blogger mampu berperanan untuk menyebar maklumat dan propaganda parti. Biarkanlah UMNO yang masih terlena dalam mimpi dan tidak mengharap bantuan blogger dalam menstabilkan perkembangan politik negara. Nampaknya blogger penyokong Pakatan Rakyat sangat beruntung berbanding blogger penyokong kerajaan. (Baca sini - Konvensyen Blogger Pas)


2. Bagaimana nak sayangi UMNO jika pemimpin bergelumang dengan kebusukkan? Kenapakah bangunan runtuh lagi di Terengganu? (baca sini), (sini) dan (sini). Injin jet pun mereka sebat? (baca sini), (sini) dan (sini)

3. Mana jalan yang patut kita pilih? 1) UMNO parti Melayu yang busuk sampai ke ususnya, 2) Pas parti yang perjuangkan diri dan kroni dengan mengadaikan agama Islam, 3) PKR, parti yang ditubuhkan oleh orang Melayu bagi memperjuangkan kesamarataan dan menolak hak-hak keistimewaan orang Melayu, disamping memperjuangkan kebebasan tokoh tertentu dan tidak pasti halatujunya, 4) Mungkin benar bahawa orang Melayu tidak boleh memerintah dan kita patut menyertai parti yang dipimpin oleh bangsa lain, 5) Pedulikanlah apa nak jadi, selagi kita boleh makan minum sudah memadai.

4. Perasaan membenci pemimpin Melayu dan UMNO semakin hari semakin tebal kerana perjuangan mereka itu bukan ikhlas demi bangsa, agama dan negara. Kita tunggu PRU13 untuk mengajar sekali lagi.Thursday, December 10, 2009

Politik Pahang – Siapa layak ganti Adnan?

Tak usah nak menung sangat Dato', MB lain pun turun juga akhirnya
Orang lain nak juga jadi MB PahangBeberapa buah blog menulis mengenai MB Pahang dan membuat provokasi dengan menyatakan bahawa beliau bakal dibawa ke pusat sebagai sebahagian dari usaha menyingkirkan beliau dari kerusi empuk MB Pahang.


Antara isu penting yang dimainkan adalah berkenaan belanjawan defisit selama 10 tahun memerintah dan beberapa saman terhadap kerajaan oleh beberapa syarikat sama ada yang terlibat dengan pemberian kawasan pembalakan dan yang terlibat dengan projek perladangan hutan di negeri Pahang.


Di sebut juga tentang pembunuhan karektor beberapa ADUN yang dilihat mampu mencabarnya selama ini dan antaranya adalah Dato’ Shahruddin Moin yang mana kerier politiknya telah hancur musnah bersama impian dan harapanya untuk menjadi MB yang hancur dan berkecai. Kasihan saya pada Dato’ Shahruddin ni. Tetapi saya juga kasihan kepada saudara saya, Zamri Amin (bekas ketua UMNO Cawangan Kuala Tahan) yang terlalu banyak berharap untuk bergantung kapada Dato’ Shahruddin sedangkan semasa berkuasanya dia langsung tidak berusaha untuk membantu Zamri mendapatkan lesen yang dipohonnya.


Berikut laporan kelemahan pengurusan dan permasalahan saman oleh syarikat-syarikat perladangan dan pembalakan terhadap kerajaan Pahang di blog-blog berkenaan, membuatkan reputasi DS Adnan tercalar. Tambahan pula Pas Pahang telah menjadikan isu itu sebagai modal politik bagi menjayakan visi menawan Pahang di PRU13 nanti. Maka terpaksalah Dato’ Samsuddin Nawawi sebagai Tok Gending berhempas pulas (
berpera-pera) menjawab isu berkenaan dan mempertahankan bos nya di blog ‘Small Talk’ nya. Kemana agaknya blogger-blogger UMNO yang Dato’ Sam hantarkan berkursus dulu? Masih belum matang lagikah? Atau mereka itu hanya mampu jadi pesilat pulut? Hehe. Blogger-blogger jasa yang sudah kecewa pun turut membisu agaknya. Akhirnya tinggallah Tok Gending dengan’Big Talk @ Mouth’ nya. Mudah-mudahan Tok Gending ini akan menjadi contoh pemimpin yang berjaya walau tanpa pengikut. Mudah-mudahanlah – huhu!


Didalam laman-laman blog yang membicarakan soal DS Adnan itu, beberapa nama telah disebut dan antaranya adalah Dato’ Sharkar Shamsuddin. Walaupun ramai pihak yang melihat ianya sebagai calon yang paling berkelayakan, namun saya juga melihat ini sebagai provokasi bagi memulakan operasi memancung. Siapa yang melatah akan terjerat, berhati-hatilah.


Memang banyak juga pihak yang mengharapkan DS Adnan meninggalkan kerusi MB Pahang, sama ada akan ke persekutuan atau pun disingkirkan begitu saja bukanlah persoalan utama, yang penting adalah beliau sudah terlalu lama dan pentadbirannya sudah kelihatan kurang berkesan dan beliau harus digantikan.


Jika DS Adnan pergi, soal siapa penggantinya bukanlah terlalu sukar untuk didapatkan kerana Pahang masih mempunyai ramai pemimpin pengganti yang berkalibar. Selain Dato’ Sharkar Shamsuddin yang disebut-sebutkan itu, beberapa nama lain juga perlu diberikan perhatian antaranya adalah Dato’ Soffi, Dato’ Ishak, Dato’Tan Aminuddin serta Dato’ Wan Adnan. Mereka adalah antara barisan exco yang telah berpengalaman dan mampu mentadbir negeri dengan cekap nanti.


Selain itu, dalam satu laman blog turut juga menyebut nama Dato' Shafik Fauzan, namun pemimpin muda dari Jerantut ini jangan diperkecilkan. Dato’Wan Amizan Razak adalah calon dari pemuda yang patut diberikan perhatian. Hubungan baiknya dengan pusat akan menjadi taruhan. Hubungannya akrabnya dengan Ketua Pemuda UMNO juga akan mencerahkan lagi masa depan politik beliau. Sudah tentulah orang-orang Jerantut akan berbangga jika Dato’ Wan Amizan dilantik sebagi MB Pahang selepas ini. Kita juga percaya, selain orang-orang Jerantut, Pemuda UMNO Malaysia juga akan memberikan sokongan sepenuhnya.


Kata seorang kawan, pejabat Dato' Wan Amizan sering sibuk dengan staf yang mengendalikan komputer. Maklumlah, wawasan perjuangan media baru. Tapi kalau setakat main poker face saja, tidak lah akan membantu karier politik Dato' nanti. Mana blogger Pemuda UMNO Jerantut? Kena kejutkan mereka, jangan tidur lama-lama PRU13 dah hampir.


Ketua penerangan UMNO Bahagian tu pun kenalah bangun dari mimpi dan kalau rasa tak boleh menari, turunlah dari pentas. Ketua Penerangan harus membawa terang atau diri sendiri mesti dalam terang, kalau masih dalam gelap gelita, tak usah jadi ketua penerangan dan jadilah ketua penggelapan - heheSunday, December 6, 2009

UMNO sudah berubah

UMNO perlukan pemimpin yang tegas dan berani memperjuangkan bangsa dan mempertahankan agama macam yang ni, bukan yang macam tu!
Rujuk tulisan Tun Dr. Mahathir di blog beliau (Klik sini)


Terpanggil untuk memberi respon kepada posting Tun Dr.Mahathir dari blog beliau yang mengulas mengenai UMNO, namun skop yang saya juruskan lebih mengecil yakni kepada negeri Pahang dan bahagian Jerantut.
PRU13 hanya tinggal 2 tahun lebih saja lagi, perubahan yang kita harapkan dari UMNO dalam memperkasakan parti itu masih sangat mengecewakan. Pucuk pimpinan nampaknya semacam masih tidak tahu apa sebenarnya yang patut diubah atau diperbetulkan dalam UMNO.


Di peringkat tertinggi bercakap tentang perubahan dalam UMNO, namun di peringkat perhubungan negeri seakan tidak menyahut seruan itu mungkin kerana sibuk dalam menjaga kedudukan mereka masing-masing untuk penggal seterusnya. Diperingkat bahagian masih tertanya-tanya dah ternanti-nanti manakala diperingkat cawangan masih lena tidur diulit mimpi.


Mungkin nasib akan membantu kita kerana perkembangan mutahkir kini menampakan Pakatan Rakyat menghadapi kemelut yang sangat hebat dan akan melumpuhkan mereka. Gagasan pakatan yang mereka bentuk tanpa kesatuan hati dan matlamat sedang retah dan menunggu belah. Inilah satu-satunya ‘advantage’ kepada UMNO dalam menyaingi pembangkang pada PRU13 nanti kerana semangat mereka nanti tidak lagi sehebat semasa PRU12 lalu.


Sebahagian rakyat juga sudah tidak mempercayai pakatan lagi setelah segala kepercayaan yang diberi dan janji-janji mereka dulu tidak tertunaikan, malahan yang jelas kelihatan adalah tembelang mereka yang hanya mahir berkata-kata namun tidak langsung mampu melakukan sesuatu untuk mengotakan kata-kata mereka itu.


Bagaimanapun UMNO tidak boleh berharap kepada kelemahan lawan tanpa adanya kekuatan sendiri untuk memenangi hati rakyat dan seterusnya memenangi pilihanraya kelak. Kerana itu, walau apapun, UMNO mesti berubah dan diremajakan supaya ianya tetap ‘relaven’ dan mampu menarik golongan muda untuk menyertainya.


Yang terpenting sekali adalah sikap ahli-ahli UMNO dicawangan dan bahagian haruslah berubah lebih positif. Sedia menerima kemasukan ahli-ahli baru sebanyak mungkin, jangan ada sebarang sekatan dan diskriminasi untuk menjadi ahli, jangan takut pada persaingan dalam merebut jawatan dalam parti, dan mesti mengakui hakikat bahawa yang terbaik harus dipilih.


Masalah utama dalam UMNO sekarang adalah sikap ego pemimpin-pemimpin mereka, di semua peringkat. Saya ulangi, DISEMUA PERINGKAT. Mereka sentiasa merasakan bahawa merekalah yang paling pandai, yang paling pintar, yang selalu betul dalam segala hal. Maka mereka tidak pernah ingin mendengar atau menerima pendapat orang lain sehingga akhirnya mereka tetap tinggal dalam kebodohan mereka sendiri.


Ketika peringkat tertinggi UMNO mengiktiraf media baru sebagai media yang turut menyumbangkan kepada kekalahan BN dalam PRU12 lalu, namun di peringkat perhubungan negeri dan bahagian masih belum melakukan apa-apa. Apakah mereka fikir mereka akan cukup masa untuk mengejar si arnab yang telah berlari meninggalkan mereka dengan masa yang hanya tinggal 2 tahun lagi?


Persoalnya adalah, pemimpin UMNO semuanya tidak peka malahan pekak dan tidak mahu mendengar hatta saranan yang di perkatakan oleh bekas PM sekalipun. Jadi, bagaimana untuk mengubahkan UMNO ini? atau biarkan saja UMNO rebah dan kita bina semula kekuatan Melayu diatas satu entiti yang lain yang baru?


Bermula semalam, selama 3 hari (?) di Kuantan, diadakan satu kursus komputer kepada ketua-ketua wanita UMNO bahagian-bahagian. Lusa, semua ketua-ketua wanita bahagian akan mahir dengan komputer, tulat, mereka telah mahir dengan internet sama ada dengan ‘potong’ atau tak potong, tubin, mereka sudah mahir berblog dan sudah mampu menangkis tohmahan blog lawan. UMNO sudah tidak memerlukan blogger-blogger lain lagi sekarang ini dan UMNO akan menang besar dalam PRU13 nanti tanpa bantuan sesiapa.


Jadi UMNO di bahagian dan cawangan-cawangan tidak lagi perlu bimbang dan berkerja keras kerana kemenangan sudah dalam tangan dan pasti. Kursus Blogger yang di anjurkan oleh UMNO Pahang akhir bulan oktober lalu bersama Unit Media Baru Pemuda UMNO juga sudah memberikan hasil yang lebih dari memuaskan. Sudah beratus malahan beribu-ribu blog UMNO telah ujud selepas kursus itu. Apa lagi perlu kita bimbangkan? Marilah kita tidur lena dan bangun pada tahun 2013 nanti.UMNO dah berubah? - huhu!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Referrer

Ruang iklan untuk disewa

Ruang iklan untuk disewa
SILA KLIK UNTUK KE IKLAN