Makluman: 1/2010

Sebarang maklumat yang ingin disiarkan sila
hubungi email: spu.blogger@gmail.com serta memaklumkan juga di ruangan komen.
Saturday, February 28, 2009

SUARA UMNO JERANTUTPAU semakin hampir. Debaran calon-calon yang akan bertanding semakan kencang. Tangan kiri para perwakilan semakin bergoncang menanti rahmat Tuhan - 'Politik itu satu perniagaan'

Kebelakangan ini saya banyak berpeluang berbual dengan para perwakilan ke PAU kelak, melihat apa yang tersurat dan tersirat dalam hati mereka. Juga cuba meneka halatuju politik yang mereka bawa.

Dari UMNO Bahagian itu sendiri, kepada Wanita lalu kepada Pemuda dan Puteri, maka dapatlah saya simpulkan bahawa UMNO Bahagian Jerantut masih berada dilandasan yang betul. Kesimpulan ini saya buat berdasarkan kepada calon-calon yang akan mereka pilih kelak.

Timbalan Presiden:
Muhyiddin Yassin - walaupun terapat banyak khabar angin dan isu yang membabitkan pembunuhan karektornnya ditambah dengan khabar bahawa tidak disukai oleh Pak Lah, namun beliau masih tetap unggul sebagai pilihan terbaik.

Ketua Wanita:
Rafidah Aziz - dalam keadaan hampir sama dengan Muhyiddin, bagaimanapun pada hari-hari terakhirnya nampak semakin mantap sokongan yang diperolehi dari banyak pihak.

Ketua Pemuda:
Mukhriz - Terutama selepas hujah di tv9, masih utuh dan mengungguli serta telah lekat dihati para perwakilan. Pemuda Bahagian 'solid' akan memberikan sokongan dari yang dibisikan oleh Ketua Pemuda Bahagian. Mukhriz - tidak terlalu menonjol dan ghairahkan jawatan, boleh dipercayai dan bakal membawa Pemuda kearah kegemilangan semula.

Ketua Puteri:
xxx - Bukan Ms x, tetapi namanya kita rahsiakan walaupun kita pasti banyak pihak sudah dapat menekanya.

Penulis akan dapat lagi maklumat sebanyak mungkin dan akan membuat pendedahan mengenainya pada saat-saat akhir sebelum PAU kelak.

Wednesday, February 25, 2009

KARPAL KATA PEMUDA UMNO CELAKA


Karpal sudah besar kepala. Cacing sudah naik kemata. Kerana marahkan laporan polis dan kiriman 2 butir peluru hidup kepadanya, akhirnya Karpal tidak dapat menahan marahnya di Parlimen apabila berkata Pemuda UMNO Celaka. Dia juga menuduh segalanya adalah didalangi oleh Pemuda UMNO.

Keling Paria DAP ini dah keterlaluan. Keling ini memang celaka hidupnya. Sebagai ahli UMNO dan ahli Pergerakan Pemuda UMNO atau setidak-tidaknya sebagai orang Melayu yang bermaruah apa komen dan tindakan kita? Orang Melayu PAS dan PKR tolak tepi kerana mereka itu penjilat buntut karpal seperti boss dia juga Al-Jubri the loss.

Sunday, February 22, 2009

PERUBAHAN: APA REAKSI KITA?


Posting saya yang lalu, Beranikah UMNO Berubah? (Klik sini)
tidak mendapat sambutan. Sudah tentu tidak dari penyokong parti pembangkang, tetapi tidak juga dari kalangan UMNO sendiri, termasuk yang biasa memberi komen selama ini. Saya tertanya-tanya sendiri, kenapa?

Dibawah ini sebahagian komen dari pengunjung yang serba sedikit boleh darinya kita buat kesimpulan sebab-musababnya;

12 comments:

Anonymous said...

Contributed by KeRIS
Nampaknya keadaan dalam negara khususnya di negeri Perak agak 'sesak' pada mutakhir ini. Disebalik 'kesesakan' yang berlaku, kita telah menerima berita dan pengumuman yang bersejarah bahawa BN telah diperkenankan oleh Sultan Perak untuk menubuhkan kerajaan negeri di Perak.

Namun disebalik keghairahan dan kegembiraan yang dikecapi oleh rakyat dan ahli BN, terdapat beberapa perkara yang mungkin terselindung. Secara tiba-tiba penulis terfikirkan sesuatu yang begitu menakutkan sebagaimana 'ketakutan' yang melanda pakatan rakyat pada waktu ini. Maaf sekiranya tulisan ini merencatkan 'perayaan' rakan-rakan semua.

Di saat 'perayaan' BN di Perak, kita seolah-olah terlupa akan kelibat 2 orang yang mungkin menantikan satu 'perayaan' peribadi yang lebih besar lagi. Dimana pak lah dan khairy? Setakat ini pak lah hanya muncul mengumumkan nama mb baru. khairy? Dimana raja 'enter frame' Malaysia ini? Pertanyaan ini sedikit sebanyak merencatkan suasana 'perayaan' penulis. Ajaib benar bila khairy tak keluar dalam tv dan akhbar.

Adakah ini sebenarnya satu komplot untuk menjahanamkan Najib? Perlu diingat, 4 orang 'pemain utama' ini tak mustahil akan melakukan sesuatu yang lebih hebat lagi. Mungkin saja salah seorang daripada mereka akan membuat 'pengakuan' atau 'dibuktikan' meminta atau menerima rasuah daripada Najib. Perlu diingat, dalam keadaan sekarang, perkara-perkara semacam ini SANGAT MUDAH diterima dan dipercayai oleh rakyat.

Apa kena mengena perkara ini dengan 2 beranak tu? Mudah. Sekiranya 'terbukti' Najib rasuah, Najib akan disiasat oleh SPRM 'yang betul-betul bebas'. Ketika itu mungkin Najib akan dilihat sbagai sangat tidak layak untuk jadi PM. Jadi siapa yang akan jadi PM? 'Maka dengan berat hatinya, pak lah 'terpaksa' meneruskan khidmat sebagai pm'.

Kem Muhyidin akan bergoncang, kem mat taib akan kencang, kem Mukhriz akan goyang, kem khairy akan ganyang.

Jadi, siapa yang sebenarnya akan jatuh? Nizar atau Najib? Adakah ini kemenangan UMNO dan BN? Atau adakah ini kemenangan pak lah dan menantu? Adakah ini satu grand design untuk menjatuhkan Najib?

Yang Benci Khairy
February 16, 2009 10:57 AM
Parpu Kari said...

SALAM BRO...AKU SETUJU BRO, MEMANG SUSAH LA SELAGI ADA MANUSIA BERNAMA KJ NI, MANYAK KUAT BERLAKON DIA NI BRO...
February 16, 2009 10:58 AM
SPU said...

Salam,

Komen Anon diatas agak luar topik dan boleh dinyahkan dari blog ini, namun oleh kerana SPU sealiran pendapat maka SPU membenarkannya disiarkan untuk kali ini sahaja.
February 16, 2009 11:20 AM
Siapalahaku(taman negara) said...

Inilah kenyataan di dalam UMNO sekarang.Kebanyakkan pemimpin UMNO mmg berjuang hanya utk kepentingan peribadi mereka sendiri bukan utk kepentingan bangsa seperti yg mereka laungkan.Layakkan kita meletakkan UMNO untuk terus memimpin jika masih mereka tidak berubah?disinilah asas mengapa saya pernah katakan supaya kita undi oembangkang dan biar UMNO parti kita yg bertuah ini kalah semoga akan ada iktibar utk UMNO akibat kekalahan nanti. jika tidak pemimpin UMNO akan terus bekrja utk kepentingan diri tanpa memikirkan rakyat.berubahlah dari menjadi pak turut yg sentiasa menurut tanpa ada usaha utgk memperbetulkan keadaan. percayalah saya menentang dan memberi komen adalah kerana saya sygkan parti UMNO bukan saya sygkan pemimpin UMNO. marilah kita nyahkan pemimpin yg bangsat dari dlm UMNO.bersihkan UMNO dari para pengkhianat.
February 17, 2009 5:41 PM
awi.prt8 said...

salam kenal SPU.
jemput adds blogs saya http://nasilemakbungkus.blogspot.com
February 18, 2009 5:42 PM
Anonymous said...

itu hak demokrasi dia untuk jaga kepentingan peribadi dia. ini hak demokrasi tuan blog untuk nyatakan pendirian dia. adalah menjadi amalan demokrasi dan sebahagian yang dikatakan demokrasi jika dirasuah untuk rebut jawatan. kena berlapang dada sedikit kepada yang kedekut dan tak rasuah. itu hak demokrasi perasuah untuk merasuah. kalau menang dengan merasuah tak kisah apa dah tapi dalam proses PAU yang dikatakan masih subur amalan demokrasi. tak perlu berubah dah. sekarang pun dah ok...kenapa perlu berubah? najib dan pak lah yang terbaik untuk kita. sapa lagi?
February 18, 2009 7:31 PM
BH said...

Anon di atas percaya kepada demokrasi termasuk mendapatkann jawatan dengan merasuah perwakilan, jadi jika ini benar kenapa kita atau ramai diantara kita harus bangkitkan soal rasuah dalam UMNO? Jika ianya dihalalkan kenapa harus dipertikaikan?

Mungkin Anon tersebut bermaksud bahawa rasuah politik ini halal kepada mereka yang terlibat (calon dan perwakilan) tetapi ianya tidak didalalkan oleh mereka yang tidak dikalangan tersebut tadi. Vagaimanapun suara majoriti harus diikuti kerana itulah demokrasi sebenar dan majoritinya adalah ahli UMNO akarumbi dan tidak dari kalangan calon dan perwakilan.

Kita fikir dan pertimbangkan.
February 18, 2009 8:28 PM
SPU said...

Setuju dengan BH, apa-apa berkenaan rasuah dalam UMNO harus dibendung kerana UMNO adalah tunggak kerajaan. Jika gagal disekat maka akan merebak kedalam kehidupan seharian.

Cua bayangkan jika dalam Malaysia segala-galanya adalah rasuah! Untuk dapatkan ini kena rasuah untuk dapatkan itu kena rasuah, b ahkan untuk dapatkan tiket bas dan keretapi kena rasuah - segala-galanya rasuah, mampukah kita hidup dalam keadaan demikian?
February 18, 2009 8:46 PM
Siapalahaku(taman negara) said...

emm yelah.. kan rasuh ni halal.. buatlah didunia ni. tapi jawablah nanti di akhirat jemah kan..
February 19, 2009 5:06 PM
Siapalahaku(taman negara) said...

emm yelah.. kan rasuh ni halal.. buatlah didunia ni. tapi jawablah nanti di akhirat jemah kan..
February 19, 2009 5:06 PM
Anonymous said...

KALAU NAK NAIK TAKDE CARA LAIN. INI CARANYA...TAK PAYAH DIUBAH DAH... INI AMALAN TRADISI PARTI KITA. KENAPA NAK SANGKAL. BUKAN KENA TANGKAP PUN...NI ANTARA AHLI SAHAJA..BAGI PUN BERALAS..ADA AGEN.. DIAM2 SUDAHLAH
February 19, 2009 7:21 PM
Siapalahaku(taman negara) said...

yelah biarlah yg memberi dna menerima tu menjawab di akhirat nanti..taulah azab neraka nanti jgn terjerit mintak tolong dgn aku sudahlah..
February 21, 2009 3:49 PM


Saya mengandaikan bahawa sebenarnya UMNO masih belum bersedia untuk berubah. Bukan sekarang ini, atau pun mungkin tidak sampai bila-bila.

Tuesday, February 17, 2009

BERANIKAH UMNO BERUBAH?
Mac sudah semakin hampir. 24 - 28hb Mac nanti PAU akan diadakan. Para perwakilan yang sepatutnya membawa suara yang telah ditetapkan bahagian mungkin akan berubah arah kerana habuan yang diterima dari calon-calon berkenaan.

Di mesyuarat bahagian-bahagian calon-calon yang terpilih ditentukan dalam tandas-tandas semasa mesyuarat berlangsung atau sebelum itu lagi. Dalam PAU nanti akan berlaku yang sama. Ini sedang hangat berjalan sekarang. Di bahagian-bahagian sentiasa ada broker yang menjual orang (perwakilan), nampaknya susahlah Husin Lempoyang nak cari makan. http://the-antics-of-husin-lempoyang.blogspot.com/

Ada yang kata bahawa PAU (Perhimpunan Agung UMNO) akan menjadi PAKAU (Perhimpunan Agung Kepala Agong UMNO). Kerana itu dibahagian-bahagian semua berebut-rebut nak jadi perwakilan, maka banyaklah RMRM yang dilaburkan. Sampai di PAU ini, para perwakilan-perwakilan itu akan cuba memungut semula keuntungan dari pelaburan yang mereka telah lakukan. Maka mereka akan mengumpul RMRMRMRM.

Siapa yang akan kita salahkan? Pemberi? Penerima? Saya percaya tiada siapa yang akan menang tanpa memberi, kecuali DSN, itu pun kerana beliau tiada pertandingan.

Jika perwakilan dibahagian jujur, mesyuarat dibahagian tidak akan membenarkan ada calon lain untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden, Naib-naib Presiden, Ketua Pemuda dan lain-lain. Tetapi mereka sentiasa mahukan ada pertandingan berlaku. Mereka sentiasa akan mengharapkan ada jong yang pecah supaya Yu akan kenyang. Ini mentaliti ahli-ahli UMNO, inilah sebenarnya penyakit kita.

Kita bercakap mengenai UMNO mesti berubah, tetapi siapa yang harus berubah dan apa yang akan diubah? Sanggupkah kita mengubah budaya menerima dan memberi tadi? Jawapannya TIDAK! TIDAK! TIDAK! Kerana kita sentiasa berfikir bahawa 'Politik adalah Perniagaan'

Baik, jika perwakilan bahagian mengharap imbuhan di PAU, maka perwakilan cawangan akan juga mengharap imbuhan di MPB (Mesyuarat Perwakilan Bahagian), lalu bagaimana dengan PAUC ? (Persidangan Agung UMNO Cawangan), mereka juga mengharapkan imbuhan.
Jadi dimana akhirnya? Kerana itulah UMNO ketika ini tidak sekuat dahulu kerana pemimpinnya terdiri bukan dari mereka yang benar-benar ingin berjuang untuk parti dan masyarakat, mereka yang terpilih bukanlah orang yang rela untuk berkerja untuk masyarakat, dan mereka itu pun bukan dari kalangan yang pandai bekerja. Mereka adalah dari kalangan yang pandai membeli dan penjual orang.

Jangan terkejut nanti jika Mukriz yang banyak pencalonannya akan kalah oleh Khairy yang hanya layak dicalonkan pada saat-saat akhir. Jangan juga terkejut nanti apabila Muhyiddin yang teratas dalam senarai calon Timbalan Presiden akan kalah oleh Ali Rustam yang hampir-hampir lemas. Ini lah gara-gara politik wang. Para perwakilan telah mengkhianati suara akar umbi apabila telah lari dari hasrat sebenar bahagian dalam Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian.

Siapa yang patut berubah? Jangan kita marahi PAS dan PKR kerana menghina UMNO, hinalah kita sendiri kerana kitalah yang meletakkan UMNO ditempat yang hina untuk dihina dan nista oleh orang lain. Marilah kita hina diri kita masing-masing kerana kita telah mengkhianati perjuangan UMNO sebenar.

Sehingga PAU nanti, mesti ada tangan kanan yang memberi dan tangan kiri yang menerima. Awasilah tangan-tangan kita dari terlibat dengan bencana.


Catatan:
Kita merakamkan rasa dukacita terhadap YB Dato' Maznah Mazlan, Timb. Menteri Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar yang terlibat dengan kemalangan jalanraya di Terengganu. Beliau diberitakan cedera tangan kirinya dalam kemalangan tersebut. Sama-samalah kita berdoa agar beliau cepat sembuh.

Saturday, February 14, 2009

INILAH UMNO KITAPerubahan yang dituntut dalam UMNO adalah perubahan sikap dan budaya ahlinya. Kenapa kini UMNO kelihatan terlalu kucar-kacir atau apakah yang membuatkannya demikian?

Kenapa kita berebut-rebut untuk menjadi ketua dan perwakilan cawangan dan bahagian? Apakah ini kerana perjuangan? Jawapannya TIDAK. Kita tidak merebut jawatan kerana benar-benar ikhlas pada perjuangan. Ianya lebih kepada sokongan. Kita jadi ketua dan perwakilan cawangan dan bahagian kerana kita ingin memberikan sokongan kepada orang-orang tertentu dan sebagai balasannya kita akan diberikan juga sokongan dengan peruntukan-peruntukan dan imbuhan.

Setuju atau tidak, kita harus akui bahawa - POLITIK JUGA SATU PERNIAGAAN. Kerana pengaruh dan kuasa dalam politik telah digadaikan.

Jika kita lihat dan kaji betul-betul kita akan lihat ketidak wajaran yang berlaku dalam pencalonan UMNO di PAU mac nanti. Suara rakyat mahukan seseorang untuk menyandang jawatan tertentu maka dicalonkanlah tokoh itu, tetapi kenapa dalam masa yang sama mereka juga membenarkan calon-calon lain untuk layak bertanding jawatan yang sama? Bukankah mereka berfikiran bahawa jika ada pertandingan itu akan lebih baik untuk para perwakilan.

Saya bercakap dengan seorang calon salah satu jawatan tertinggi diperingkat bahagian jerantut. Katanya, ahli sukakan beliau bertanding dan akan datang beliau akan bertanding lagi kerana mereka akan mendapat imbuhan dari adanya pertandingan. Inilah mindset ahli UMNO - SEMUA AHLI UMNO. Bagaimana kita akan menanganinyanya?

Friday, February 13, 2009

PRK 2 BUKIT, BUKAN ALASAN MUNGKIR JANJI
Pemilihan UMNO ditangguh lagi? Begitu yang dapat kita baca dari blog mesin taip buruk, menurut persepsi penulisnya. (Klik disini untuk bacaan penuh)


Menututnya, Suruhanjaya Pilihan Raya telah menetapkan pilihan raya kecil dua bukit iaitu Bukit Gantang dan Bukit Selambau diadakan serentak 7 April manakala penamaan calon pada 29 Mac. Ya, 29 Mac iaitu sehari selepas berakhirnya pemilihan UMNO yang dijadualkan 24 hingga 28 Mac ini. Bermakna penamaan calon dibuat sehari selepas Najib menjadi Presiden UMNO.

Persoalan, mampukah UMNO selaku parti dominen dalam BN dapat mengatur gerak bagi memastikan PRK kedua2 kawasan itu berjalan lancar sedangkan sebahagian besar pemimpin UMNO berhimpun di PWTC Kuala Lumpur? Tentu sekali sukar.

Justeru tidak mustahil Presiden parti yang masih sah Pak Lah Badawi akan membuat keputusan untuk menangguhkan lagi pemilihan agung UMNO pada satu tarikh selepas PRK kedua-dua bukit tersebut. Sebabnya lagi ditangguh maknanya talian hayat bagi Pak Lah tentunya masih ada, walaupun tidak lama - begitulah menurutnya lagi.

Bagaimanapun saya berpendapat yang berbeza. Walaupun mugkin Pak Lah berhasrat untuk menangguhkannya, namun ianya harus mendapat persetujuan Ahli Majlis Tertinggi dan saya rasa buka mudah untuk mendapatkan ini. Pasti ada bantahan yang kuat dari pihak-pihak tertentu yang mahukan PRU berjalan mengikut jadual. Dan saya rasa semua pihak menghendakinya seperti itu juga.

Soal apakah mampu DSN menghadapi ini semua harus dikepikan kerana itu bukan lagi masalah Pak Lah. Masalah Pak Lah ialah dia harus jujur dan patuhi janjinya untuk berundur pada mac ini. Apa pun selepas itu adalah terletak diatas bahu DSN. Kita berharap agar Pak Lah tidak berdolak dalik dalam janjinya tentang peralihan kuasa. PRK di 2 bukit ini jangan dijadikan alasan untuk Pak Lah memungkiri janjinya.

Thursday, February 12, 2009

PAU, SIAPA JERANTUT PILIH?

Bakal Timbalan Presiden UMNO


YB Dato' Sharkar Shamsuddin,
Ketua Penerangan Perhubungan UMNO Pahang
Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Sains, Teknologi dan InovasiPerhimpunan Agung UMNO semakin hampir. Segala urusan lobi-melobi, pujuk-memujuk telah dan masih berlangsung. Para perwakilan telah membuat keputusan dalam hati hanya menanti masa untuk urusan jual-beli. Kalau tak berapa arif berjual beli boleh hubungi Husin Lempoyang > (Klik disini ke blog Tuan Husin Broker Unta) http://the-antics-of-husin-lempoyang.blogspot.com/2009/02/awas-orang-rayau-di-ipoh.html

Dari angin yang membawa khabar kita mendengar berita yang nampak nyata. Di Jerantut rata-rata para perwakilan bersatu hati menentukan siapa yang akan dipilih bagi jawatan dalam Perhimpunan Agung UMNO nanti kerana mematuhi keputusan Mesyuarat Perwakilan Bahagian. Para perwakilan tidak akan ingkar keputusan para perwakilan cawangan kerana ini mandat dan amanat, jika mereka ingkar bermakna mereka mengkhianati para perwakilan cawangan – mereka akan terima balasan nanti di mesyuarat perwakilan akan dating – mereka akan disingkirkan. Ini jualan borong – secara pakej.

Dari senarai pendek antara jawatan utama yang jadi perhatian:

Timbalan Presiden – Muhyiddin Mohd Yassin

3 Naib Presiden:

1. Mohd Shafie Apdal,

2. Hishammuddin Hussein,

3. Ahmad Zahid Hamidi

Ketua Wanita - Rafidah Aziz

Ketua Pemuda - Mukhriz Mahathir

Ketua Puteri - Shahaniza Shamsuddin

Yang lain-lain termasuk ahli majlis tertinggi sila semak senarai panjang. Senarai panjang hanya boleh didapati dari ejen-ejen jual-beli yang sah dan berdaftar.

------------------------------

1. UMNO Jerantut bersedia menunggu arahan Perhubungan UMNO Negeri Pahang untuk ke Perak, Kedah bagi Pilihan Raya Kecil nanti.

2. SPU sedang tunggu pelawaan YB. Shakar Shamsuddin, Ketua Penerangan Perhubungan Negeri untuk bantu jentera di Perak, Kedah nanti. Walaupun BN kalah di P036, tapi prestasi jentea Pahang boleh dibanggakan dibawah YB Sharkar.

Tuesday, February 10, 2009

PAS ADALAH PENGGANAS, PENGGANAS ADALAH PAS
Belum pun puas kita merayakan peralihan kuasa kerajaan di negeri Perak, kita dikejutkan oleh 2 peristiwa yang akan membawa kepada pilihanraya kecil di Perak akibat kematian Ahli Parlimennya dan di Kedah berikutan perletakkan jawatan Ahli Dewan Undangan Negerinya.

PRK akan diadakan di Parlimen Bukit Gantang, Perak dan di Dewan Undangan Negeri Bukit Selambau, Kedah. Banyak pihak percaya bahawa kali ini dikedua-dua pilihanraya itu, BN pasti akan mencapai kemenangan. Ada beberapa faktor yang sedang diperkatakan yang akan membantu kemenangan calon BN kelak. Antaranya momentum kepada gelombang politik negara sekarang ini dan kepercayaan rakyat yang telah berubah kepada BN @ DSN dan sudah tidak lagi memihak kepada PR @DSA.

Rakyat sudah bosan dengan ketidak-stabilan suasana politik tanahair terutama yang dibawah pentadbiran pembangkang, jelak dengan parti pembangkang PR yang hanya menghabiskan masa dengan politiking dan mengabaikan pembangunan negeri yang lebih diperlukan oleh rakyat. Justru, peralihan kuasa yang berlaku ini sangat mengembirakan hati sebilangan besar rakyat negeri Perak yang masih menaruh kepercayaan bahawa kerajaan BN akan mampu mentadbir negeri Perak dengan lebih baik aman dan makmur.

Bagaimanapun pihak pembangkang seperti biasa memberikan gambaran sebaliknya bagi menutup pekung didada mereka. Rusuhan yang berlaku pada hari angkat sumpah MB yang lalu sangat memalukan dan menunjukkan betapa busuk dan hinanya perlakuan parti pembangkang. Mereka mengambarkan rusuhan itu seolah-olah tindakan seluruh rakyat perak tetapi apa yang sebenarnya berlaku adalah penunjuk perasaannya terdiri dari rakyat negeri lain yang dibawa ke Perak. Wajarkah ini dilakukan? Dan seperti biasa pemimpin parti berkenaan menafikan mereka sebagai perancang rusuhan tersebut.

Siapakah yang mereka perjuangkan? Ahli PAS hanya MB seorang atau beberapa orang wakil rakyat dari DAP? Yang paling menyedihkan adalah apabila mereka menggunakan kalimah Allah hu Akbar untuk perjuangan yang langsung tidak pada tempatnya. Seperti orang gila mereka merusuh dan menggambarkan kepada dunia bahawa inilah wajah orang Islam, iaitu wajah pengganas. Jadi janganlah kita salahkan media barat jika mereka melabelkan orang Islam pengganas kerana kita sendiri telah membuktikan bahawa pernyataan itu adalah benar.

Marilah kita labelkan diri kita sendiri sebagai pengganas; Islam Pengganas, PAS Pengganas dan Melayu Pengganas.

Apakah motifnya mereka merusuh dengan mengibarkan bendera Palestin? Apakah mereka berjuang untuk Palestin di Malaysia? Apakah mereka menganggap kerajaaan pemerintah adalah Israel dan mereka Palestin? Kerajaan dipihak penindas dan mereka dipihak yang mempertahankan kedaulatan mereka? Atau mereka ingin menyerap semangat perjuangan Palestin atau meminta dihantar ke Palestin? Mereka-mereka ini jika pun dihantar ke Palestin, perjuangan yang mampu mereka lakukan setaraf dengan mereka hanyalah mencuci kandang kaldai, kerana jika mereka berjuang seperti yang mereka lakukan disini tanpa menggunakan otak sudah pasti kesemua mereka sudah tentunya mati ditembak oleh yahudi.

Kebodohan melampau sangat menjelekkan. Menyahut seruan jihad yang dilaung oleh kafir Lim Kit Siang. Siapakah yang mereka perjuangankan? Yang jelas kelihatan adalah bangsa asing menyeru mereka untuk berjuang tetapi bangsa itu tidak berjuang bersama. Siapakah jadi anjing dan siapakah tuan anjing itu?

Retorik dari pemimpin PAS adalah: PAS adalah Islam dan Islam adalah PAS. Tetapi kerana sikap ganas ini maka bolehlah kita andaikan sebegini: PAS adalah Pengganas dan Pengganas adalah PAS.

Saya tidak ke Terengganu dahulu, kali ini jka saya dipelawa maka saya akan pergi untuk membantu perjuangan UMNO memenangi PRK berkenaan. Hanya UMNO yang sebenar-benarnya berjuang membela nasib bangsa melayu dan semua rakyat Malaysia. Setelah 11 bulan memerintah Perak, PR hanya mampu mengadai tanah air.


(Klik sini untuk lihat video rusuhan PR dari blog OTAI)

Sunday, February 8, 2009

PERUSUH BODOH - PEMIMPIN KEJAM

Ini jihad kah? Ini tentera fisabilillah kah?


Polis inilah pejuang - mengawal keamanan


Alangkah bodohnya tindakan si perusuh dan alangkah kejamnya arahan dari pemimpin yang kejam dan tidak bertanggung-jawab dan mementingkan diri.

Tindakan penyokong PR (Baca: Penipu Rakyat) melakukan rusuhan di Perak adalah perbuatan biadap dan khianat pemimpin pembangkang serta tindakan bodoh pengikutnya. Yang paling mendukacitakan adalah pemimpin-pemimpin pembangkang yang menaja rusuhan itu tidak sanggup memikul tanggungjawab dan berlepas tangan. Yang terinaya adalah pengikut-pengikutnya yang bebal dan tidak berfikiran waras melakukan tindakan.

Rusuhan menentang Sultan Perak ini dirancang oleh pemimpin-pemimpin pembangkan bagu menunjukkan bahawa rakyat Perak membantah titah baginda Sultan. Tetapi hakikatnya para perusuh-perusuh itu bukanlah rakyat negeri Perak tetapi penyokong parti tertentu yang didatangkan khas untuk rusuhan berkenaan. Mereka ini mendapat upah untuk tujuan itu. Rupanya bukan saja ada rasuah politik di negara kita, tetapi ada juga mereka yang menjadi perusuh upahan @ rasuah perusuhan. Jadi janganlah hanya menuding jari kepada UMNO yang dikatakan terlibat dengan rasuah politik kerana parti pembangkang dan penyokong parti pembangkang juga terlibat dengan rasuah @ rasuah perusuhan. Jika tuduh UMNO itu hina, maka perusuh upahan dan perasuah perusuh upahan juga antara golongan yang hina.

Kepada pemimpin-pemimpin PR (Baca: Penipu Rakyat) insaflah, dan jangan lagi membohongi rakyat serta mempergunakan sert memperbodohkan rakyat untuk mencapai cita-cita politik kamu. Kepada penyokong-penyokong PR, sedarlah bahawa kamu hanya diperalatkan selama ini untuk kepentingan mereka. Kamu dipengaruhi dengan retorik-retorik yang memperbodohkan kamu. Apakah kamu fikir adakah Lim Kit Siang juga berhak meminta kamu lakukan rusuhan atas nama jihad? Jihad apakah tuntutan si kafir harbi ini?

Politik itu mampu kelirukan yang bijaksana dan menipu yang bodoh. Politik itu penuh persepsi,spekulasi,konspirasi dan kontroversi. Islam bukan Politik, PAS bukan Islam. Tidak masuk neraka jika derhaka kepada pemimpin PAS sebagaimana tidak masuk syurga hanya kerana setia kepada pemimpin PAS.
(Klik untuk lihat video rusuhan di blog OTAI)
http://ramlyotai.blogspot.com/2009/02/melayu-jadi-alat-pertahankan-kerajaan.htmlHEBAHAN DARI BLOG PERAK BANGKIT:

Daulat Tuanku

RAKYAT PERAK MARILAH BERSAMA-SAMA MENJUNGJUNG KASIH TAAT SETIA KEPADA DYMM SULTAN PERAK

BILA: HARI ISNIN, 9HB FEBRUARI
JAM: 2-30 PETANG
TEMPAT: DATARAN IPOH (DBI)
BERHADAPAN BANGUNAN MBI, GREENTOWN

SEMUA DIMINTA BERHIMPUN DI PADANG TERSEBUT DAN KEMUDIAN KITA AKAN BERLARAK KE ISTANA UNTUK MENGHANTAR MEMORANDUM KEPADA PIHAK ISTANA BAGI MENYATAKAN TAAT SETIA KEPADA SULTAN PERAK.MAJLIS INI ANJURAN GABUNGAN NGO-NGO DI PERAK


DARI BLOG PERAK BANGKIT (Klik untuk baca sepenuhnya)
http://perakbangkit.blogspot.com/2009/02/hampir-20-laporan-polis-dibuat-oleh.html

Thursday, February 5, 2009

MELAYU, GEMBIRA JANGAN TERLALU


Berita mengembirakan semua ahli UMNO dan BN bahkan seluruh rakyat negeri Perak juga rakyat Malaysia adalah kerajaan negeri Perak kini diperintah oleh BN.

Bagi BN, jangan terlalu gembira atas kemenangan dan bagi PR (baca: penipu rakyat) janganlah terlalu sedih. Allah maha adil memberka segala kenikmatan: dalam masin ada manisnya, dalam masam ada pahitnya - untuk kita rasai dan nikmati.

Kepada BN, kita telah memulakan semula dengan langkah yang baik. Aturlah langkah-langkah seterusnya dengan baik juga. 11 bulan rakyat sudah mengenal yang mana intan dan kaca. Bagaimanapun seperkara harus diingat, seperti kata TDM: yang menang tidak menang semua dan yang kalah tidak kalah semua. Berikan sedikit kemenangan kita untuk dikongsikan bersama yang kalah - kemenangan itu akan lebih bermakna lagi.

Kita harus terus memandang kedepan dan jangan difikirkan apa yang telah berlalu atau ditinggalkan dibelakang. Tak perlu pedulikan apa yang PKR danPAS kata kerana pada mereka jika kita semuanya salah dan jika mereka semuanya benar. Dacing timbangan mereka memang begitu. Sentiasa memberat kearah mereka. Semuga diakhirat kelak mendapat balasan dari apa yang dilakukan itu.

Kali ini saya malas nak tulis banyak, cuma nak biarkan pengunjung blog saya membaca dari tulisan diblog lain pula. (Sila Klik untukbaca seterusnya..)

Bila kali pertama dia "gempaq", habis bertempiaran lari menyelamatkan diri mangsa-mangsanya ke Taiwan. Sampaikan ribut taufan melanda pun tidak dihiraukan. - Senjata Makan Tuan - LAWYER KAMPUNG

Mesyuarat tergempar Pakatan Rakyat Perak yang berlangsung lewat malam tadi (3 Februari '09) dan selesai awal pagi tadi (4 Februari '09) berhasrat menimbang cadangan untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri Perak bagi membolehkan pilihanraya mengejut diadakan bagi... - Kerajaan PKR mahu adakan pilihanraya mengejut -PEMUDA PELAPIS

Kerajan PR Perak dah jadi tribe government ala pemberontak dapat kuasa. Bak kata sesetengah blogger, tak ubah macam lanun somalia. Penulis kata, macam Red Indian dapat senapang. Pakatan Rakyat Perak Bergelumang Taktik Kotor - IPOH MALAY


SAH! Dr. Zambry Kadir dilantik dan diperkenankan oleh Sultan Perak untuk menjadi MB yang baru di bawah pentadbiran BN. Ahaks... nampaknya kali ini giliran puak2 PR pulak yang menangis selepas mereka berjaya menitiskan air mata Tajol Rosli selepas PRU-12 lalu. Giliran Nizar, Anwar & Ngeh-Nga menangis...MESIN TAIP NURUK


Masakan tidak apabila kedua2nya membongkar bahawa mereka dipaksa menandatangi surat aku janji selepas memenangi PRU-12 lepas yang intinya mengelak mereka daripada melompat parti (BN) dan jika ia berlaku, maka....Tembelang PKR main kotor terbongkar - MESIN TAIP BURUK


Lihatlah bagaimana PR terjebak dalam perangkap; Apabila DUN Bota melompat ke PKR maka berbagai kenyataan dikeluarkan untuk menyokong lompatan ini. Nik Aziz kata satu tindakan bijaksana tetapi apabila adun PKR nak melompat maka katanya perbuatan melompat parti adalah pengkhianat - bERANIKAN hATI

Wednesday, February 4, 2009

POLITIK KITA MENGAJAR JADI PERUSUH DAN PERASUAH
1. Melihat perkembangan sekarang, kita terpaksa akui bahawa kecenderungan umum mentafsir mereka yang berani, celupar, kurang ajar, bersikap ganas serta perusuh sebagai pejuang dan pembela rakyat yang dibanggakan. Dalam politik terlalu banyak contoh yang dapat kita berikan. Lihat saja sekeliling akan perlakuan politikus kita. Yang baik dan berbuat baik serta berhemah selalunya tidak mendapat perhatian dan yang mampu menunjukkan sikap ganas, kasar dan biadap itulah yang akan menarik perhatian, justeru jangan hairan bila ceramah yang disertai mereka yang pandai dan suka memaki hamun serta memburukkan orang lain akan dikunjungi ramai. Apakah ini kecenderungan sikap rakyat Malaysia? Apakah ini pertanda berlaku perubahan budaya dalam masyarakat kita? Atau kita telah menyalah gunakan atau tidak tahu menghargai kebebasan? Terbaharu, seorang 'penjenayah tegar' yang terlibat dalam rompakan kereta mewah dan merbahayakan keselamatan awan juga seakan ingin diiktiraf sebagai wira, apakah itu wajar?

2. Politik wang atau rasuah politik berleluasa. Ramai menuding jari kearah UMNO. Apakah kita tidak sedar bahawa diluar UMNO pun politik wang berlaku? Apakah kita lupa DSA adalah orang yang layak kita martabatkan sebagai 'Bapa Perasuah Politik' Negara kerana beliau mengasaskan dan merancakan politik wang sewaktu beliau merebut jawatan Timbalan Presiden UMNO dahulu. Apakah parti selain dari UMNO tidak langsung terlibat dengan rasuah politik? Dalam pemilihan parti atau dalam PRU dan PRK? Siapakah yang berani katakan tidak? Jadi para penyokong PR jangan bangga beranggapan mereka tidak terlibat dengan rasuah politik hanya apa yang berlaku dikalangan mereka masih kecil berbanding UMNO. Masih kecil dari segi jumlah mereka yang terlibat tetapi mungkin lebih besar dari segi nilai wang yang bertukar tangan kerana difahamkan seorang penasihat parti memiliki dan bersedia membelanjakan berjuta-juta ringgit untuk membeli AP melompat parti.

3. Sebagai rakyat Malaysia yang sayangkan negara, janganlah kita memilih si perusuh dan si perasuah sebagai pemimpin kerana si perusuh kelak akan bertindak ganas dan kejam terhadap kita dan si perasuah pula akan memberi dan menerima rasuah yang sebahagiannya adalah milik kita sebagai rakyat Malaysia.

Baca: Jika perasuah menang mac nanti

Baca: Sumpah orang ..


SPU telah bersiap sedia bagi PRK atau PRU DUN Perak, membantu mengempur dan memenanginya.

Tuesday, February 3, 2009

AKARUMBI UMNO TELAH PINCANG


Apakah keputusan dari post-mortem – post-mortem yang telah UMNO lakukan semenjak PRU12 yang lalu? Apakah sudah diketahui punca kekalahan UMNO? Apakah penyebab UMNO/BN di tolak oleh rakyat? Setelah PRK P.044 diikuti PRK P036 dimana UMNO/BN masih lagi ditolak oleh rakyat, apakah pemimpin UMNO sudah menyedari penyebab kemerosotan sokongan terhadap UMNO/BN? Ada juga kalangan pemimpin-pemimpin UMNO yang telah ber’alih’ arah dengan menyertai parti lawan. Selalunya jawapan mudah yang kita berikan adalah mereka itu tidak setia,pembelot,tidak kuat semangat perjuangan. Apakah kita pernah menggali lebih dalam untuk mengetahui sebab-sebab lainnya?

Mari kita ke-kampung-kampung atau ke cawangan-cawangan dimana suara akar-umbi berada,kita cuba mendapatkan punca kenapa masyarakat atau rakyat menolak UMNO. Saya tidak membuat kajian terperinci namun ianya dapatlah dikira sebagai keputusan kolektif setelah berbual dan menanya ramai responden yang sedia berkerjasama. Mungkin permasalahan ini tidak sama antara kampong dan cawangan namun apa yang kita huraikan ini bukanlah sesuatu alasan yang salah sama sekali.

Antara jawapan yang kita dapat rumuskan adalah seperti berikut:

  1. Jiwa berontak Golongan Muda – Golongan muda yang memang kebiasaannya mempunyai pandangan lain dari golongan tua selalunya akan bersikap menentang dan memprotes terutama kerana merasa mereka dipinggirkan oleh kerajaan dan pemimpin dalam arus pembangunan. Mereka terasa tercicir dari persaingan dalam arus kemajuan lalu mereka bersikap agresif dengan menyokong pembangkang bagi menonjolkan keperibadian dan tanda protes kepada kerajaan dan parti UMNO kerana mereka tidak dihargai.
  1. Rajuk Golongan Tua – Golongan tua yang suatu ketika dahulu memperjuangkan UMNO dan rapat serta dihargai kini merasa terpinggir berikutan perubahan kepimpinan diperingkat cawangan lalu meminggirkan diri dari UMNO dan akhirnya memberikan sokongan kepada pembangkang sebagai tanda protes.
  1. Pemimpin UMNO yang lemah yang memimpin cawangan dan tidak mampu berbakti kepada masyarakat dengan membawa perubahan dari segi pembangunan kemudahan asas serta moral. Mereka juga terlalu mementingkan diri dan kroninya serta meminggirkan mereka yang tidak sehaluan dan ini membuatkan keahlian semakin mengecil. Pada kebanyakan kes, mesyuarat cawangan tidak dapat diadakan kerana kekurangan korum lalu satu lapuran palsu dihantar ke bahagian yang mengambarkan segalanya dalam keadaan baik.
  1. UMNO tidak mampu menjadi wadah membangunkan masyarakat lagi kerana sebab (3). Menyertai UMNO dilihat hanya bertujuan mendapat sesuatu untuk kepentingan peribadi dan kaum kerabat sahaja. Tidak terlihat faedah kepada umum. Campur-tangan orang tertentu dari peringkat bahagian dalam menentukan ketua cawangan juga memainkan peranan menyebabkan UMNO tidak lagi demokratik dan dikuasi golongan tertentu.
  1. Pemimpin UMNO diperingkat Bahagian adalah dari mereka yang kelihatan sombong dan kelihatan rakus sama ada dalam politik atau merebut peluang kekayaan. Rakyat melihat bahawa mereka merebut jawatan adalah untuk mendapatkan ganjaran semata-mata tetapi tidak berusaha memberikan bantuan kepada rakyat.
  1. Pemimpin UMNO diperingkat Bahagian tidak mengambil berat masalah rakyat dan tidak berusaha untuk mengembangkan keahlian UMNO. Pemimpin di cawangan pula tidak merasa takut dan tidak bertindak apabila parti pembangkan menubuhkan cawangan kerana merasakan kedudukannya akan sentiasa selamat apabila keahlian kecil dan terdiri mereka yang menyokongnya sahaja.

Jika UMNO kalah dalam PRU13 nanti, siapakah yang akan selamat? Menteri-menteri? Pemimpin-pemimpin tertinggi? Ketua-ketua bahagian? Ketua-ketua cawangan? Kerana itu ada diantara pemimpin yang sudah merasa tidak yakin lagi terhadap kemampuan UMNO dan tidak mahu dimalukan maka itu mereka bertindak awal dengan menyertai parti lawan. Jika UMNO kalah, apakah kita fakir kita yang dahulunya ketua bahagian atau ketua cawangan akan dengan mudah diterima parti lawan kelak? Mungkin mudah jika sebagai ahli biasa tetapi bukan sebagai katua bahagian atau ketua cawangan.

Sunday, February 1, 2009

2 CERITA TENTANG 3 WARNA


CERITA SATU:


Di Jerantut ada 3 wok yang bergiat dalam wanita UMNO bahagian. Wok Putih pernah bertanding untuk jawatan ketua wanita, tetapi gagal. Wok Hitam pernah bertanding untuk jawatan naib ketua, tetapi juga gagal. Mungkin untuk melengkapkan percubaan ketiga-tiga wok,maka terbaru, Wok Kelabu mencuba bertanding jawatan yang sama dan nasib telah menyebelahinya maka beliau telah menang dan dinobatkan sebagai Ketua Wanita UMNO Bahagian Jerantut.


Nampaknya diantara Putih dan Hitam, yang kelabu rupanya lebih bernasib baik.CERITA DUA:


Dalam politik sama ada pemilihan dalam parti atau pilihanraya kita juga diperkenalkan dengan 3 warna; Putih, Hitam dan Kelabu. Putih bagi penyokong tegar, Hitam bagi pembangkang tegar manakala Kelabu bagi yang atas pagar.


Yang putih ini oleh kerana ianya adalah penyokong tegar dan dipercayai tidak akan berubah hati maka selalunya mereka tidak diberikan perhatian serius oleh kerana yakin akan komitmen mereka terhadap sokongan. Oleh itu jika mereka diberi imbuhan maka imbuhan itu adalah sekadar apa yang sewajarnya sahaja.


Yang Hitam ini oleh kerana ianya adalah pembangkan tegar dan dipercayai sangat keras pendiriannya maka jika mereka cuba untuk dipancing sudah tentulah harga yang diletakkan tinggi sesuai dengan komitmen mereka itu. Jadi, jika mereka ditawarkan dan menerima tawaran maka ianya tentulah melibatkan nilai yang yang lebih tinggi. Bagaimanapun, golongan ini memang sukar untuk dipancing dan melibatkan bilangan yang hanya sedikit.


Yang Kelabu ini adalah yang berada diatas pagar, yang sokongannya masih belum tentu kea arah mana. Bagaimanapun golongan inilah yang sering di berikan tumpuan kerana peluangnya yang lebih besar berbanding yang Hitam. Yang nyatanya, yang Kelabulah yang akan meraih keuntungan berbanding yang Putih atau Hitam.


Apakah warna saudara?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Referrer

Ruang iklan untuk disewa

Ruang iklan untuk disewa
SILA KLIK UNTUK KE IKLAN